piątek, 24 stycznia 2020

6x inspiracje stycznia: ciasteczka zimowe, zapiekanka z brukselką, ciasteczka z Żabki, tramwaj-kawiarnia, La Costa, U Jakuba



1. Ciasteczka owsiano-orzechowe od Karoliny. Pyszne!!! W sam raz na te porę roku, szybko się je robi i równie szybko znikają. Robiłam z podwójnej porcji, naprawdę nie ma się co rozdrabniać. Dzięki za przepis, K. 😊.

Trochę pozmieniałam, jak to zwykle u mnie bywa: zamiast wiórek dałam taką sama ilość prażonych pestek słonecznika i mąkę zwykłą pszenną bo nie miałam orkiszowej, proszek do pieczenia zamiast sody, dodałam kilka łyżek górskich płatków owsianych, akurat skończyło mi się kakao, więc dałam taką samą ilość posiekanej czekolady, dzięki temu jej kawałki fajnie chrupią, a część się rozpuściła. I po prostu wszystkie składniki posiekałam/wymieszałam zamiast ucierania. Wyszło super. Ciastka są miękkie, trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Składniki – przepis podstawowy:
120 g masła
½ szklanki cukru
1 jajo
1 szczypta soli (koniecznie)
1 łyżeczka cynamonu
160 g mąki orkiszowej
5 łyżek prażonych na patelni wiórek koko
3 łyżki masła orzechowego
½ łyżeczki sody
100 g gorzkiego kakao


Wykonanie: masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, cynamon, sól. Wymieszać mąkę z sodą i dodać do masy. Ciągle miksując, dodać masło orzechowe. Formować średniej wielkości, okrągłe ciastka i piec w 180 stopniach, ok. 15-20 minut.


2. Zapiekanka Rafała, dla lubiących gorgonzolę, pyszna! Szpecle (niemieckie kluski) + gorgonzola x2 + cebula lub por z czosnkiem, podsmażony + lekko podgotowana na parze brukselka + sos jogurtowy z przyprawami. Wymieszać i zapiekać ok. 30-40 minut w 180 stopniach. 



3. Ciasteczka marchewkowe z Żabki o bdb składzie. Cena: ok. 5 zł. Bardzo smaczne.





4. Tarnów i tramwaj-kawiarnia. Bardzo klimatyczne miejsce. Warto odwiedzić, jeśli jest się w pobliżu albo zwiedza miasto. I kawiarnia Ciekawa Kawa, gdzie serwują lody w czarnych waflach.





5. Miejsce, które mi się nigdy nie znudzi La Costa w Przemyślu. Zawsze bardzo dobre jedzenie i obsługa na najwyższym poziomie. Spory wybór dań wegetariańskich.






6. U Jakuba, Słowacja, Cerveny Klastor, tuż za polsko-słowacką granicą, przy okazji wycieczki rowerowej. Jedno z najlepszy dań, jakie ostatnio jadłam: prażony camembert z żurawiną, surówka, idealnie przyprawiona, ziemniaczane kawałki, opieczone i podsmażone, podane w ciekawy sposób, pierwszy raz się z tym spotkałam. Do tego orzeźwiająca kofola.




Brak komentarzy: