środa, 22 sierpnia 2018

Śliwkowa nutella bez pasteryzowania, Przemyśl


Składniki na pyszną nutellę śliwkową (która z prawdziwą na szczęście nie ma nic wspólnego):


3 kg śliwek, bez pestek
1 kg cukru
100 g ciemnego kakao


Śliwki zblendować, umieścić w dużym garnku, dodać cukier i gotować około 2 godzin na małym ogniu, często mieszając. Około 10 minut pod końcem gotowania dodać kakao, ciągle mieszając. Gotowy dżem wlewać do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcać, odwrócić do góry nogami i zostawić do ostygnięcia.


O wyższości Przemyśla nad Krakowem:) oprócz oczywiście wielu ciekawych rzeczy do zobaczenia i klimatu starego miasta... bak tłumów i drożyzny! Do tego idealny dojazd z Rzeszowa. Tu też o Przemyślu.

Najlepsze lody i kawa.


W Muzeum Narodowym Ziemi Przemyskiej.
Raczej dla pasjonatów historii, którym ja nie jestem.
Mało interaktywnie.




Przypadkiem weszliśmy na plan serialu... . Sztuczny śnieg i napisy
na sklepach to jedyne dodane elementy scenografii. Przemyśl udawał Lwów.


rynek

Trasa podziemna - trochę szkoda, że bez przewodnika,
ale można zobaczyć.

Jeśli jesteście w okolicy i macie głoda, wpadajcie tu koniecznie.
Pyszne jedzenie i świetna obsługa. Fajny klimat.




punkt widokowy obok toru saneczkowego

tor saneczkowy, czynny cały rok, świetna zabawa




Kopiec Tatarski, piękne widoki



Plum nutella, no pasteurizing


Ingredients for delicious plum nutella (which fortunately doesn’t have anything in common with the real thing):


3 kg plums, pitted
1 kg sugar
100 g dark cocoa


Blend plums, place in a big saucepan, add sugar and cook for ca. 2 hours over low heat, stir often. Add cocoa 10 minutes before the end of cooking, stir constantly. Pour preserves into sterilized jars and seal immediately, turn them upside down and let cool down.

Brak komentarzy: