sobota, 10 marca 2018

Wegańskie, rozpustne ciasto czekoladowe; Kraków i Wieliczka



Lepszego jeszcze nie jadłam 😊. Ma idealne proporcje między smakami: słodkim, gorzkim i kwaśnym. Jak zrobić? Upiec brownie z podwójnej porcji, przekroić na pół i każdą połówkę posmarować powidłem ze śliwek i czekoladowym, budyniem jaglanym. Dekoracja: u mnie prażone orzechy ziemne i polewa z gorzkiej czekolady. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest pyszne! Najlepsze kolejnego dnia. Jeśli lubicie, można również nasączyć obie połówki ciasta mocniejszym alkoholem.

P.S. Na cały deser (krem budyniowy, polewę i ciasto x2) zużyłam 2 gorzkie czekolady (powyżej 70%). Do ciasto dałam (przy podwojonej liczbie pozostałych składników): ok. ¾ szklanki cukru, ¾ tabliczki gorzkiej czekolady i 10 łyżek kakao. Pozostałą ¼ tabliczki zużyłam na polewę. Budyń dokładnie wg przepisu ugotowany na tłustym mleku kokosowym (z 1 całą tabliczką czekolady).



Ciekawie było w Muzeum Inżynierii Miejskiej (stalowe figury, świetne!, wystawa o fiacie 125p i świetle). Dalej: rynek, Pijalnia Czekolady Wedla (nie warto, chaos totalny, najlepsza gorąca czekolada w Leżajsku w Elizie), Kocia Kawiarnia i kopalnia soli w Wieliczce (akurat tu najmniej mi się podobało, zbyt komercyjnie). Jeśli chcecie zjeść coś smacznego i nie zbankrutować, to zajrzyjcie do Glonojada lub Momo.




































Vegan, most amazing chocolate cake ever


Haven’t eaten a better one yet 😊. It’s got the perfect proportions between sweet, bitter and sour. How to make it? Bake brownie, double the ingredients, divide into 2 halves and spread some plum preserves and chocolate millet pudding over each half. Garnish with some roasted peanuts and bitter chocolate icing. The preparation doesn’t take much time and the cake tastes amazing! Best the following day. If you want, you can also drizzle some stronger alcohol over the cake halves.

PS I used 2 bars of bitter chocolate (more than 70%) for the entire cake (including the pudding, icing and cake x2). I added to the cake (while doubling other ingredients): ca. ¾ glass sugar, ¾ bar of bitter chocolate and 10 tablespoons of baking cocoa. I used the remaining ¼ bar for the icing. Cooked the chocolate millet pudding in fat coconut milk following the recipe exactly (with 1 entire bar of chocolate).

Brak komentarzy: