sobota, 24 marca 2018

Chai latte, Krowarzywa


Chai latte to czarna herbata z przyprawami i spienionym mlekiem. Smaczna i rozgrzewająca, może i wam posmakuje. Robiłam wg tego przepisu, ale na wierzch spieniałam samo zimne mleko (bez dodawania gorącej herbaty). Najlepiej zrobić to końcówką blendera ręcznego. Smacznego!



Krowarzywa mieszczą się na ulicy Matejki 6A (obok Curry Me). Bardzo smaczne jedzenie (świetne bułki do burgerów, świeże warzywa) i duże porcje. Nie jest tanio, ale jest to zrozumiałe: jedzenie jest bez polepszaczy smaku, glutaminianu sodu i GMO. Można zjeść w lokalu lub na wynos z odbiorem własnym (jak na razie nie dostarczają pod wskazany adres).

Najpierw wybieramy kotleta: jaglanex, cieciorex, tofex, seitanex, warzywex lub smak miesiąca. Następnie sposób, w jaki ma być podane jedzenie: w burgerze, tortilli (jasnej lub ciemnej) lub w misce z kaszą jaglaną i pestkami słonecznika. Do tego są sosy i dodatki. Można również zamówić cały zestaw w formie obiadowej: burger lub tortillę lub miskę + surówka i pieczone ziemniaki. Na to się właśnie skusiłam, ale jak dla mnie trochę za dużo. P.S. Mają też dobrą lemoniadę, własnej produkcji.

Krowarzywa zostały uznane za najlepszą knajpę uliczną wg Gazety Wyborczej, a wg Trip Advisora są w pierwszej dziesiątce najlepszych restauracji w Warszawie.









Chai latte


Chai latte is black tea with spices and frothed milk. It’s tasty and warming up, maybe you’ll like it, too. I followed this recipe but frothed only cold milk for the top layer (without adding hot tea). It’s best to do this with an immersion blender. Enjoy!

Brak komentarzy: