sobota, 29 lipca 2017

Wegańskie czekoladowo-kawowe ciasto z owocami, Puck -> Hel


To ciasto jest przepyszne i robi wrażenie na gościach (bez jajek, mleka, sera, a takie dobre?!?!?!). Koniecznie trzeba je wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Będzie się lepiej kroiło i smakowało. Warstwy:
- biszkopt
- słodko-kwaśny dżem (u mnie konfitura śliwkowa, mogą być też dżemy np.: wiśniowy, porzeczkowy, pomarańczowy)
- krem
- biszkopt
- kwaśny dżem
- krem
- polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto)
- owoce jagodowe do dekoracji.
  


Składniki na biszkopt, forma ok. 28 cm średnicy (raczej nie mniejsza):
1/3 szklanki oleju
¾ szklanki mleka roślinnego
4 łyżki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
1 szczypta soli
2 łyżki octu jabłkowego (lub zwykłego)


Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ubij widelcem mleko z olejem na jednolitą emulsję, dodaj cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski dodaj mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy. Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut.


Składniki na krem (udoskonalony budyń jaglany):
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
15-25 daktyli
1 szczypta soli
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 opakowanie kremu/pasty kokosowej
1 filiżanka świeżo zaparzonej i odcedzonej kawy


Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę, daktyle i sól. Gotuj, aż kasza będzie miękka (ok. 15-20 minut), co chwilę mieszając. Zestaw z ognia i dodaj połamaną czekoladę, krem kokosowy i kawę. Zblenduj/zmiksuj. Gotowe. 



Fotorelacja z wycieczki Puck -> Hel

zielona plaża w Pucku



molo w Pucku

widok z molo na Półwysep Helski

starówka w Pucku


port rybacki, Puck


plaża we Władysławowie i słynne parawany

widok z wieży widokowej Domu Rybaka,
który w czasach swojej świetności budził wiele kontrowersji,
ciekawa historia

widok na Mierzeję Helską

  
w drodze na Hel

momentami tylko droga i po jednej ze stron morze

Hel

w Jastarni nazwy ulic podawane są
w 2 językach: polskim i kaszubskim

niedaleko Gwiazdy Północy w Jastrzębiej Górze,
najdalej wysuniętego na północ punktu
linii brzegowej polskiego wybrzeża


plaża w Karwi z białym piaskiem 




Vegan chocolate and coffee cake with berries


This cake is delicious and your guests will be amazed when they eat it (no eggs, no milk, no cheese, yet so delicious?!?!?!). You should definitely leave it in the fridge for a couple of hours before serving. You will be able to cut it properly and it will taste much better. Layers:
- sponge cake
- sweet and sour jam (I used plum preserves, other choices, e.g.: cherry, currant, orange)
- filling
- sponge cake
- sweet and sour jam
- filling
- dark chocolate icing (or 1-2 tbs coconut oil + 1 tbs cocoa powder + 1-2 tbs vegetable milk + a bit of sugar, stir energetically, immediately spread over the cake)
- some berries for garnish.


Sponge cake ingredients, bakeware ca. 28 cm diameter (rather not smaller):
1/3 glass oil
¾ glass vegetable milk
4 tbs sugar
1 glass flour
3 tbs potato starch
2 ts baking powder
2-3 tbs cocoa powder
1 pinch of salt
2 tbs apple vinegar (or regular)


Preheat oven to 175°C. Whisk milk and oil with a fork until well-combined, add sugar, whisk again. Place flours, baking powder, cocoa powder and salt in the second bowl, stir. Next pour the wet ingredients into the dry ones and stir thoroughly. Finally, add apple vinegar, stir again. Pour the mixture into a small greased cake tin. Bake for ca. 25 minutes. Turn off the oven, leave the sponge cake for 15 more minutes. 


Filling ingredients (improved millet pudding):
1/3 glass millet
2 1/3 glass vegetable milk
15-25 dates
1 pinch of salt
1 bar of dark chocolate
1 package of coconut cream/paste
1 cup freshly brewed coffee, drained from the grounds


Place the following in a pot: milk, millet, dates and salt. Cook until millet is soft (ca. 15-20 minutes), stir from time to time. Remove from stove, add chocolate broken into pieces, coconut cream and coffee. Blend/mix.

Brak komentarzy: