środa, 5 lipca 2017

Szybki i lekki deser z rabarbarem, Kopiec Konfederatów Barskich


Warstwy: podłużne biszkopty + krem jaglano-cytrynowy (ale uwaga: bez soku z cytryny i skórki cytrynowej) + rabarbarowy wierzch. Jak go zrobić?

Pokroić 6-8 łodyg rabarbaru, zasypać na noc ok. ¾ szklanki cukru. Następnego dnia wymieszać 1 opakowanie budyniu  śmietankowego z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować sok rabarbarowy i rabarbar. Gdy będzie wrzał, wlać miks budyniowy, wymieszać i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.



Rzeszów też ma swój kopiec, Kopiec Konfederatów Barskich, z pięknym widokiem na dużą część miasta (najlepszy w okresie od listopada do kwietnia, drzewa nie zasłaniają wtedy panoramy). Fajnie by było, gdyby to miejsce zostało odpowiednio przygotowane i stało się nową atrakcją rekreacyjno-historyczną Rzeszowa.

Tutaj więcej zdjęć, informacji o historii kopca, planach zagospodarowania i trasie prowadzącej do tego miejsca (można również wejść od strony ogródków działkowych na Ciepłowniczej).

widok na centrum miasta



Quick and light rhubarb dessert


Layers: ladyfingers + millet and lemon filling but without lemon juice or lemon zest + rhubarb topping. How to prepare the latter?


Slice 6-8 rhubarb stalks, add ca. ¾ glass sugar and leave overnight. The next day mix 1 pocket of starch-based pudding, 1 tablespoon of potato starch and a few tablespoons of cold water. Bring to the boil rhubarb juice and sliced rhubarb. When it boils, stir in the pudding mixture and bring to the boil once again. Remove from heat.

Brak komentarzy: