wtorek, 25 lipca 2017

Krem z cukinii, brokułu i bobu z mlekiem kokosowym, Sopot


Składniki:
2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 małe cukinie
1 brokuł
2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
1-2 szklanki ugotowanego (na parze lub w wodzie) i obranego bobu
sól, pieprz
ok. 200 ml mleka kokosowego (lub inne roślinne)
posiekana zielenina
sok z cytryny


Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dorzuć cukinie, różyczki brokułu, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj bób, dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Wlej mleko kokosowe i zblenduj. Przed podaniem posyp zieleniną i skrop sokiem z cytryny.




Fotorelacja z Sopotu

molo i okolice








tutejsze wróble można karmić z ręki :)


Krzywy Dom

rzeźba rybaka balansującego na linie

zdecydowanie warto zwiedzić, budowla robi wrażenie










Cream of zucchini, broccoli and wild beans with coconut milk


Ingredients:
2-3 tbs oil or ghee butter
1 onion
2-3 garlic cloves
2 small zucchinis
1 broccoli
2 bay leaves, 3 allspice grains
1-2 glasses boiled or steamed and peeled wild beans
salt, black pepper
ca. 200 ml coconut milk (or another vegetable milk)
chopped greens
lemon juice


Cut veggie into smaller pieces. Heat oil in a big saucepan. Fry onion and garlic. After a while add zucchinis, broccoli flowerettes, bay leaves and allspice grains. Pour in water slightly above the surface of vegetables. Cook until soft. At the end of cooking add wild beans, season with salt and black pepper. Remove from heat, take out bay leaves and allspice grains. Stir in coconut milk and blend. Sprinkle the soup with chopped greens and lemon juice before serving.

1 komentarz:

Dolce120 pisze...

Sopot, to cudowne miasto, a zupka wygląda przepysznie :)
W wolnej chwili zapraszam do mnie https://smilingshrimp.blogspot.com