środa, 14 czerwca 2017

Syrop z kwiatów czarnego bzu, Roztocze i okolice


Bardzo aromatyczny i odżywczy dodatek do lemoniady na lato lub do herbaty w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej zerwać kwiaty i robić syrop tego samego dnia. Źródło: rodzice i internet.


Składniki:
20-40 baldachów czarnego bzu
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
1 litr wody


Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Odetnij łodyżki z kwiatów. Wrzątkiem zalej kwiaty, przykryj i odstaw na 2-3 dni. Mieszaj codziennie 1 lub 2 razy. Po tym czasie przecedź syrop przez sitko i przelej do wyparzonych butelek. Następnie pasteryzuj syrop przez kilka minut. 




Roztocze i okolice:


1. Hamernia: rezerwat przyrody Czartowe Pole z licznymi małymi wodospadami i ruinami XVIII-cznej papierni.




2. Zwierzyniec: konik polski, czynny browar (można zwiedzać), park Zwierzyńczyk, najlepsze gofry (Gastruś), kościół nad wodą nocą, stawy Echo.









3. Szczebrzeszyn: pomnik chrząszcza (1 z 2).


4. Lublin: zamek, starówka (i targ staroci), okolice centrum.










5. Zamość: zamek, pałac, "grające drzewo" z dzwonkami, fortyfikacje, wokół starówki, Park Miejski, Cofta Cafe (bardzo dobra kawa, gofry takie sobie, tuż za rynkiem, od strony pomnika Jana Zamoyskiego).















Elderberry blossom syrup


A very aromatic and nutritious addition to your summer lemonade or tea in the autumn and winter. It’s best if you pick up the blossoms and prepare the syrup on the same day. Source: my parents and the Internet.


Ingredients:
20-40 elderberry umbels
1 kg sugar
juice squeezed of 1 lemon
1 litre water


Bring water, sugar and lemon juice to the boil. Cut off the stems. Pour the boiling hot mixture into a bowl with blossoms, cover with a lid and leave for 2-3 days. Remember to stir once or twice a day. Finally, strain the syrup through a sieve and pour into sterile bottles. Next pasteurize it for a few minutes.

Brak komentarzy: