piątek, 19 maja 2017

Makaron z pokrzywą i fetą, Kino Letnie w Zorzy

  
Pomysł na bardzo szybki i odżywczy obiad (pokrzywa jest bogata w żelazo i witaminę C). Najlepiej zrywać górne liście z terenów oddalonych od dróg i dopóki roślina jeszcze nie zakwitła. Koniecznie weźcie rękawiczki i nożyczki :).


Składniki na 2 porcje:
200-300 g makaronu
3-4 duże garście liści pokrzywy
½ kostki sera typu feta
2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz


Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Pokrzywę zalej wrzątkiem na 5 minut, później delikatnie osusz i posiekaj. Fetę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Dodaj pokrojony czosnek i podsmaż. Następnie dodaj pokrzywę i przez chwilę smaż z czosnkiem. Zestaw z ognia. Dodaj fetę i wymieszaj. Przełóż sos do makaronu i wymieszaj. Natychmiast podawaj.



Sezon kina letniego w Zorzy rozpoczyna się już za tydzień. Planowane projekcje w ogródku (źródło):

26.05 – 28.05    Jak Bóg da
02.06 – 04.06    Julieta
09.06 – 11.06    Służąca
16.06 – 18.06    Moonlight
23.06 – 25.06    Toni Erdman
30.06 – 02.07    Paterson
07.07 – 09.07    Egzamin
14.07 – 16.07    Opiekun




Pasta with nettle and feta


Here’s an idea for a quick and nutritious dinner (nettle is rich in iron and vitamin C). It’s best if you collect top leaves in areas far away from roads and until the plant hasn’t flowered yet. A pair of gloves and scissors are a must J.


Ingredients for 2 servings:
200-300 g pasta
3-4 big handfuls nettle leaves
½ package feta cheese
2-3 tbs oil or ghee butter
3-4 cloves garlic
salt, black pepper


Boil pasta following package instructions. Place nettle in a bowl and pour in some boiling water, leave for 5 minutes. Next dry gently and chop. Dice feta. Heat oil or butter in a frying pan. Add sliced garlic and fry. Then add nettle leaves and fry for a short while. Remove from heat. Add feta and stir. Mix the sauce with pasta and serve immediately.

Brak komentarzy: