środa, 24 maja 2017

Dietetyczny, wegański, bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami 2.0, Lychee w dziczy


Inna, szybsza wersja tego sernika. Pyszny!!!


Składniki na wegańskie kruche ciasto:
0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) + kilka łyżek
0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej)
2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki zimnej wody
0,3 szklanki oleju roślinnego

Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką lub łyżką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby.


Składniki na nadzienie:
1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
ulubione mleko (do gotowania kaszy)
sok z 1-2 cytryn
1 opakowanie kremu kokosowego
ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość)
1 szklanka borówek + do dekoracji 1 duża garść (mogą być również mrożone lub przetwory)

Polewa: 1 tabliczka wegańskiej, gorzkiej czekolady + kilka łyżek wody/mleka roślinnego


Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol, pokrojony na kawałki krem kokosowy i borówki. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.

Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie przełóż do formy masę jaglaną i wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku i piecz ciasto jeszcze przez ok. 30-40 minut. Gdy ostygnie, polej je rozpuszczoną gorzką czekoladą i udekoruj borówkami. 


Praktycznie w centrum miasta, ale jest tu bardzo zielono, obok płynie rzeka. W Lychee w dziczy (Olszynki) można przysiąść i odpocząć na leżakach, ale również skorzystać z parku linowego (różne stopnie trudności). 

Miejsce przyjazne zmotoryzowanym (parking), rowerzystom (obok Lychee przebiega trasa rowerowa Green Velo), zwierzętom, rodzinom z dziećmi, wegetarianie też coś tu znajdą (nie wiem, jak weganie). W Lychee zamówicie przekąski, piwa kraftowe, kawę (pyszna mrożona), dania z grilla (choć te nie zawsze). Bardzo przyjazna obsługa. 

Tutaj czas się zatrzymuje J. Warto zajrzeć. Otwarte w sezonie wiosenno-letnim.












Vegan, gluten-free, low in calories millet "cheesecake" with blueberries 2.0


Another, quicker version of this cheesecake. Delicious!!!


Ingredients for vegan pastry dough:
0.5 glass millet flour (or regular wheat flour but the cake won’t be gluten-free if you use it) + a few tbs
0.5 glass (altogether) corn flour and potato flour (2-3 tbs potato flour, remaining part – corn flour)
2 tbs xylitol (or sugar)
2 tbs baking powder
0.5 glass cold water
0.3 glass vegetable oil

Mix the dry ingredients. Next add water and oil and form the pastry dough with your hand or a spoon.


Filling ingredients:
1.5 glasses dry millet
favourite milk (for cooking)
lemon juice of 1-2 lemons
1 package coconut cream
xylitol (or regular sugar, etc. – as much as you want)
1 glass bluberries + 1 big handful for garnish (you can use frozen berries or preserves, too)

Icing: 1 bar dark chocolate + a few tbs favourite plant milk or water


Cook millet in milk (can be a bit overcooked). Add lemon juice, xylitol, chopped coconut cream and blueberries. Blend all to a smooth paste.

Grease the bakeware (round 28 cm diameter or square 20 cm x 20 cm) with oil and place the pastry dough inside; you can do this with your hands, don’t need to use a rolling pin. Bake the cake for 25-35 minutes at 170°C. Next spread evenly the millet mixture. Turn off the lower heating element in your oven and bake the cake for ca. 30-40 more minutes. After it’s cooled, spread the melted dark chocolate over it and garnish with some blueberries. 

2 komentarze:

Lena pisze...

nie jadłam takiego,musi być pyszny:)

Patchulia M pisze...

Jest pyszny! Jeśli tylko masz okazję, to spróbuj:). Pozdrawiam.