wtorek, 4 kwietnia 2017

Zupa z czerwoną soczewicą, top 5 dań z tofu


Pyszna i pożywna zupa od Justyny. Od siebie dodałam: marchewkę, czosnek, pomidory i kumin. Tempo przygotowania: niecałe pół godziny. Tu przepis na inną zupę/danie z czerwoną soczewicą.


Składniki:
kilka łyżek oleju
2-3 ząbki czosnku, posiekane
2 duże posiekane cebule
1-2 marchewki, starte na tarce lub drobno pokrojone
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 puszka pokrojonych pomidorów
4 szklanki wody
zioła: bazylia, oregano, kolendra, natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, kumin
2 szklanki soku pomidorowego


Podgrzej olej w dużym garnku, podsmaż cebule, czosnek i marchewki. Dodaj soczewicę i smaż jeszcze kilka minut, pamiętaj o mieszaniu. Wlej wodę, dodaj pomidory, przyprawy i zioła. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20-30 minut. Wlej sok pomidorowy i ponownie zagotuj.




Top 5 dań z tofu/Top 5 dishes with tofu


Oczywiście lista subiektywna J. Żurek może przydać się na święta, tofutwinka już za kilka tygodni, a pozostałe 3 dania (zupa z tofu, tofu w sosie słodko-kwaśnym i kotlet tofu z nori) to bardzo szybkie propozycje obiadowe. / Of course the list includes my personal favourites. You can serve the vegetarian Polish style sour rye soup for Easter, beet green soup with tofu will come in handy in just a few weeks and the 3 remaining dishes (soup with tofu, tofu in sour & sweet sauce, tofu with nori cutlet) are super quick dinners.















Red lentil soup, top 5 dishes with tofu 


A delicious and satiating soup from Justyna. My additions include: carrot, garlic, tomatoes and cumin. Preparation time: less than 30 minutes. Here you can find another red lentil recipe.


Ingredients:
a few tbs oil
2-3 garlic cloves, chopped
2 big chopped onions
1-2 carrots, grated or finely chopped
1.5 glass red lentils
1 tin diced tomatoes
4 glasses water
herbs: basil, oregano, coriander, parsley leaves
seasoning: salt, black pepper, cumin
2 glasses tomato juice


Heat oil in a big saucepan. Fry onions, garlic and carrots. Add lentils and fry for a few more minutes, remember to stir. Pour in water, add tomatoes, seasonings and herbs. Cook over low heat for ca. 20-30 minutes. Pour in tomato juice and bring to the boil once again.

Brak komentarzy: