czwartek, 6 kwietnia 2017

Wegańskie pierogi z soczewicą, Pod Norenami


To drugi raz w życiu, jak robiłam pierogi J. Pracy trochę było, ale warto, a to nadzienie: rewelacyjne (można też je wykorzystać jako pastę do chleba). Udały się, dzięki poradom mojej teściowej oraz Lilii i Ali.


Składniki na nadzienie:
1 szklanka zielonej soczewicy
2 cebule
kilka łyżek oleju
majeranek, mielony kminek, kumin
sól, czarny pieprz


Ugotuj soczewicę. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj do soczewicy razem z pozostałymi składnikami i zblenduj.


Składniki na ciasto:
ok. 500 g mąki orkiszowej (dałam jasną, ciemną podsypywałam stolnicę)
250 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli


Do dużej miski wsyp mąkę, sól i wymieszaj. Dodaj oliwę, wodę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. W tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę i posól. Następnie cienko rozwałkuj ciasto, podsyp mąką. Wycinaj koła (np. szklanką), napełniaj każde ok. 1 łyżką farszu i sklejaj. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody, gotuj kilka minut do wypłynięcia.




Pod Norenami (Kraków, Krupnicza)


Bardzo smacznie, jedzenie świeżo przygotowywane, dlatego czas oczekiwania dosyć długi. Na zdjęciach: pikantna zupa z mlekiem kokosowym, sushi, ramen (już od dawna chciałam spróbować i w końcu się udało), wiedeński pischinger z japońską masą czekoladowo-herbacianą. 

W ofercie tej wegetariańsko-wegańskiej restauracji znajdziecie ponad 30 dań wegańskich! Obsługa cierpliwie wyjaśnia, co kryje się pod egzotycznymi nazwami dań. Przytulny wystrój, lokalizacja blisko rynku. 










Pierogi (Polish pasta pockets) with lentil filling


It’s the second time in my life that I’ve prepared pierogi J. It was quite labour-consuming but it was worth the effort and the stuffing is brilliant (you can also use it as breadspread). Pierogi turned out great thanks to my mother-in-law’s and Lila and Ala’s advice.


Filling ingredients:
1 glass green lentils
2 onions
a few tbs oil
marjoram, ground caraway, cumin
salt, black pepper


Cook lentils. Finely chop onions and fry in oil. Add lentils with the remaining ingredients and blend.


Dough ingredients:
ca. 500 g spelt flour (I used light flour for the dough and sprinkled dark flour on the pastry board)
250 ml very hot water
1 tbs olive oil
1 level ts salt


Combine in a big bowl flour and salt. Add olive oil, water and knead a smooth and elastic dough. Let rest under cover for ca. 15 minutes. Meantime bring water to the boil, season with salt. Next roll out thin dough, adding flour as needed. Cut out circles (for example with a glass), fill each circle with about 1 tablespoon of lentil filling and pinch the edges tightly. Place pierogi in boiling water and cook for a few minutes until they have risen to the surface.


Brak komentarzy: