piątek, 28 kwietnia 2017

Cytrynowy krem, Bieszczady


Ten deser to maksymalnie uproszczona wersja tej tarty cytrynowej bez pieczenia. Można jeść od razu po przyrządzeniu! PYSZNE!!!


Składniki na 5-6 porcji:
kilka herbatników (5-10 sztuk)
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400 g)
2 duże, gęste jogurty naturalne
sok z 2 cytryn
skórka z 1 cytryny


Herbatniki rozdrobnij, np. za pomocą blendera. W oddzielnej misce krótko zmiksuj/zblenduj mleko, jogurt i sok z cytryny. Dodaj skórkę cytrynową i wymieszaj łyżką. Nakładaj do pucharków warstwy: herbatniki, krem cytrynowy, herbatniki, krem cytrynowy. Można udekorować plasterkiem cytryny.




Fotorelacja z Bieszczad (kwiecień 2017)


Gastronomia -> warto spróbować lokalnych przysmaków: pierogów nazywanych warenyky, z kaszą gryczaną i serem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli łężni lub fuczków oraz babki ziemniaczanej (2 placki ziemniaczane przełożone masą ... ziemniaczaną, czyli ziemniaki z ziemniakami, ale jakie dobre:). 

Jeśli pijecie alkohol, to warte polecenia jest wędzone piwo z lokalnego browaru Ursa Maior (niestety brak zdjęcia).

Poniżej: Korona (jedyny otwarte miejsce w Polańczyku w czasie Wielkanocy). 

warenyky

ciekawie podany syrop malinowy do herbaty


Chata Starych Znajomych w Zahutyniu - zdecydowanie warta polecenia. Zjemy tu bardzo smacznie i lokalnie, konieczna rezerwacja (nawet z trasy), wnętrze w bieszczadzkich klimatach.

łężnie

babka ziemniaczana

Chata Starych Znajomych





Co można odwiedzić? Uherce Mineralne, Sobień, Kamień Leski, Polańczyk, Solinę, Myczkowce (jezioro i zaporę, bez zdjęć).

Uherce Mineralne: budynek PKP z pomysłowymi muralami,
za nim znajdują się drezyny rowerowe i  makieta do robienia zdjęć


dom " do góry nogami"

drezyny

budynek lokalnego browaru

Sobień: piękne widoki po krótkiej wspinaczce

Kamień Leski

spacer wzdłuż brzegu w Polańczyku:
cisza i szum fal

widok na Dużą Wyspę

niedaleko statku Tramp

taras widokowy w Polańczyku, widok na Małą Wyspę

cypel Keja

obok Korony

Solina: zapora, można ją od niedawna również zwiedzać


kto dobrze się przyjrzy, zobaczy na zaporze zwierzęta

rejs statkiem (na szczęście obyło się bez szant:)






Lemon dessert (yoghurt based)


This dessert is even simpler than the lemon pie which does not require baking. And you can eat it rightaway! DELICIOSO!!!


Ingredients for 5-6 servings:
a few biscuits (5-10 pieces)
1 tin sweetened condensed milk (ca. 400 g)
2 big cups thick plain yoghurt
lemon juice squeezed out of 2 lemons
lemon zest of 1 lemon


Crush biscuits e.g. with a blender. In a separate bowl blend/mix milk, yoghurt and lemon juice. Add lemon zest and stir with a spoon. Place in glass cups the following layers: crushed biscuits, lemon and yoghurt mixture, biscuits, lemon and yoghurt mixture.

Brak komentarzy: