wtorek, 25 kwietnia 2017

Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week


Ze wszystkich restauracji festiwalowych wybrałam osterię Bellanunę (ul. Moniuszki 4), czyli rodzinną restaurację we włoskim stylu. Z decyzji jestem bardzo zadowolona. Tak przedstawiało się menu festiwalowe:


Przystawka: sałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej


Danie główne: risotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza


Deser: trzy tajemnice dobrego smaku czyli kakao, kawa, wanilia


Byłam bardzo ciekawa niektórych składników przystawki i deseru. Miałam przyjemność rozmawiać z szefem kuchni, panem Patrykiem Żołnowskim, który z chęcią odpowiedział na moje pytania.


Sałatka podana była z lodami, a dokładniej sorbetem z fioletowej marchewki, natomiast na deser składały się: sos toffi z dodatkiem likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią, do tego strzelające płatki/chrupki z popping candy, które dawały niesamowity efekt dźwiękowy. Po ugryzieniu zaczynały „podskakiwać” i „strzelać”, aż do całkowitego rozpuszczenia. Tyle wrażeń w jednym daniu!


Co do dania głównego: rewelacja! I ten kolor… obłędny. Danie było podane na gorącym talerzu, dzięki czemu szybko nie stygło. Risotto dodaję do mojej (niekończącej się) listy dań-inspiracji i spróbuję kiedyś przygotować.


Dodam jeszcze, że obsługa w osterii na bardzo wysokim poziomie. Dokładnie wie, kiedy podać posiłek, a kiedy jeszcze poczekać. W lokalu przyjemny wystrój, w tle odpowiednio dobrana muzyka do delektowania się posiłkiem. Z pewnością jeszcze zajrzę do Bellanuny w poszukiwaniu nowych wrażeń kulinarnych. To zdecydowanie jedne z najlepszych i zaskakujących połączeń smakowych, jakie miałam przyjemność skosztować.


  
Restaurant Week to Festiwal Najlepszych Restauracji, jest organizowany regularnie od 2014 roku. W tym roku akcja trwa od 21 do 30 kwietnia. To niepowtarzalna okazja, aby w kilkunastu największych miastach Polski spróbować nowych smaków, a tym samym przeżyć ciekawe doświadczenie kulinarne.


Restauracje z najbardziej autorskimi kuchniami zostały bardzo starannie wybrane przez organizatorów. Menu składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Rezerwacje wyłącznie online. Cena trzech dań to 39 zł, a ósmy gość je gratis. Koniecznie bądźcie punktualnie (na delektowanie się posiłkiem mamy 90 minut).


W Rzeszowie wegetariańskie menu dostępne jest również w poniższych restauracjach:


Parole (ul. Sokoła 1)

Przystawka
Crème brûlée z koziego sera z marynowanym buraczkiem
Danie główne
Gratin z batatów z orzechami włoskimi, sosem z sera roquefort i szpinakiem
Deser
Mousse au chocolat z gruszką i herbatą


Radość (ul. Rynek 24)

Przystawka
Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym
Danie główne
Łężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany
Deser
Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze


Wesele (ul. Rynek 20-23)

Przystawka
Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser
Danie główne
Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików, sos paprykowy i szparagi
Deser
Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym


Lukr (ul. Kopisto 1/198)

Przystawka
Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni
Danie główne
Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim
Deser
Biszkopcik z musem mango, białą czekoladą i pudrem miętowym


Garden (ul. Kopisto 1)

Przystawka
Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki
Danie główne
Kremowe risotto ze szparagami
Deser
Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym 


Wszystkie informacje pochodzą ze strony organizatora Festiwalu Najlepszych Restauracji.


Życzę Wam wielu wspaniałych przeżyć kulinarnych! Smakujcie i próbujcie, bo następna taka niesamowita i smakowita okazja dopiero za rok. Pozdrawiam :).

Brak komentarzy: