wtorek, 28 marca 2017

Racuchy z jabłkami, Snickers Bar (Seinfeld)


Najlepsze z dodatkiem wanilii, na mące orkiszowej i posypane cukrem pudrem przed podaniem. Jeśli chcecie tylko spróbować, zmniejszcie porcję o połowę. Na stałe weszły do mojego repertuaru kuchennego dzięki p. Iwonie J. P. S. Najlepiej jeśli jabłka będą kwaśne. 


Składniki:
4-5 malych obranych i wydrążonych jabłek, pokrojonych na mniejsze kawałki
ok. 1 szklanka mleka (niepełna)
2 jajka
4 łyżki cukru
5 łyżek oleju (do ciasta)
30 g świeżych drożdży
ok. 2 szklanki mąki orkiszowej
szczypta soli
olej do smażenia
opcjonalnie: ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii


Rozdrobnij blenderem jabłka, odłóż do miski. W drugiej, większej misce umieść wszystkie składniki od mleka po sól, zblenduj. Dodaj jabłka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok 45-50 minut (ciasto nie może być ani za gęste ani za rzadkie, w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mleka lub mąki). Smaż racuchy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.




The Pledge Drive (season 6 , episode 3)


Elaine’s boss, Mr. Pitt, eats his Snickers bars with a knife and fork. “He probably doesn’t want to get chocolate on his hands — that’s the way these high-society types eat their candy bars,” George offers up, adopting the practice himself so as to appear classy to his co-workers at the Yankees. The trend then sweeps the city (source).

pinterest




Apple drop scones


Taste best with vanilla, spelt flour and sprinkled with a bit of powdered sugar right before serving. If you just want to try, reduce the ingredients by half. I have been making them on regular basis thanks to Mrs. Iwona. PS best if when the apples are sour. 


Ingredients:
4-5 small peeled and cored apples, cut into smaller pieces
ca. 1 glass milk (almost full)
2 eggs
4 tbs sugar
5 tbs oil (for batter)
30 g compressed fresh yeast
ca. 2 glasses spelt flour
pinch of salt
oil for frying
optionally: 0.5 ts ground vanilla


Chop apples with your blender, place in a bowl. Put all ingredients beginning from milk to end up with salt in another, bigger bowl and blend. Stir in apples and set aside for ca. 45-50 minutes (the batter shouldn’t be too thick or too thin, add a bit more milk or flour if necessary). Fry apple scones in hot oil on both sides until gold.

Brak komentarzy: