wtorek, 28 marca 2017

Jaglany snickers, Maria Skłodowska-Curie


Faktycznie smakuje podobnie, jak popularny baton, ale jest od niego o wiele zdrowszy. Ten pyszny deser od Veganbandy poleciła mi Karolina.


Składniki:
1 szklanka suszonych daktyli
1,5 szklanki solonych orzeszków ziemnych
½ szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka roślinnego
kilka łyżek miodu lub dowolnego syropu, np. daktylowego, z agawy
1 tabliczka gorzkiej czekolady


Podgrzej daktyle przez kilka minut z dodatkiem 2-3 łyżek wody, żeby zmiękły. Zblenduj daktyle razem z 1 szklanką orzeszków i wyłóż nimi małą formę. Ugotuj kaszę i zblenduj, połóż ją na pierwszą warstwę. Posyp pozostałymi, zmielonymi orzeszkami (0,5 szklanki), polej syropem lub miodem. Na koniec polej polewą czekoladową (czekoladę roztop w kilku łyżkach mleka roślinnego lub wodzie). Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Film Maria Skłodowska-Curie (2016, Marie Noelle) skupia się bardziej na życiu prywatnym Noblistki niż na jej osiągnięciach naukowych. I taki jest tutaj punkt widzenia, obrany przez reżyserkę. Jeśli idziemy do kina z takim przekonaniem, to się nie rozczarujemy. Pewnie stąd tyle jadu w jego stronę, to nie patetyczna biografia rodem z Hollywood, a całkowite zaskoczenie: bardzo artystyczna i delikatna opowieść z elementami biografii i zupełnie innym punktem widzenia.

Moim zdaniem warty obejrzenia. Fakt, ma swoje wady i ograniczenia, ale rekompensują je na pewno piękne zdjęcia i świetna Karolina Gruszka w roli Marii. Maria Skłodowska-Curie w Multikinie do czwartku 30 marca.  





Millet snickers, Maria Skłodowska-Curie


It really does taste like the popular candy bar but it is much healthier. Karolina told me about the recipe from Veganbanda.


Ingredients:
1 glass dried dates
1.5 glass salty peanuts
0.5 glass millet
1.5 glass vegetable milk
a few tbs honey or your any sweet syrup, e.g. date, agave
1 bar dark chocolate


Heat dates with 2-3 tablespoons of water for a few minutes until they become soft. Blend dates with 1 glass peanuts and place them in small bakeware. Cook millet, blend and put on the first layer. Sprinkle with the remaining blended peanuts (0.5 glass) and pour over some honey or sweet syrup. Finally, top with some chocolate frosting (melt chocolate in a few tablespoons of water or vegetable milk). Keep the dessert in the fridge for at least 2 hours.





The film Maria Skłodowska-Curie (2016, Marie Noelle) focuses more on the private life of the Nobel winner than on her scientific achievements. And this is the perspective chosen by the director. If you go to the cinema having this in mind, you won’t be disappointed. That is probably the reason why there is so much hatred towards it. It is not a pompous Hollywood-like biography but a complete surprise: a very artistic and subtle story with biographic elements seen from a different point of view.

To my mind the film is worth seeing. Of course, it has its weaknesses and limitations but they are certainly compensated by the beautiful photographs and the wonderful Karolina Gruszka as Maria. You can watch Maria Skłodowska-Curie in Multikino till Thursday, 30th March.

2 komentarze:

gin pisze...

Ciacho wygląda pysznie, a film bym obejrzała :)

Qlinarnie i Qlturalnie QQ pisze...

Dzięki :-). Warto.