czwartek, 30 marca 2017

Bezglutenowe, wegańskie, dwukolorowe muffiny; Cocina Verde


Bardzo łatwe w przygotowaniu. To wersja podstawowa. Muffiny można oczywiście udekorować wg uznania. Zamiast borówek dobrze sprawdzą się również mrożone maliny lub truskawki, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywny. P.S. Tu znajdziecie przepis na pyszny jaglany sernik.


Składniki na ok. 20 małych sztuk:
1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
ulubione mleko (do gotowania kaszy)
sok z 1-2 cytryn
ksylitol (ewentualnie cukier lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość)
1 szklanka mrożonych borówek (mogą być również przetwory)


Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj.

Nagrzej piekarnik do 170°C. Natłuść olejem formę na muffiny. Nakładaj jasną masę jaglaną, później borówkową. Piecz babeczki przez ok. 25 minut. Najlepiej smakują po całkowitym wystudzeniu.



Cocina Verde to już trzeci lokal w Rzeszowie, oferujący dania wegetariańskie lub wegańskie. W końcu wrócili po długiej przerwie. Polecone przez Przemka (wegetarianina z kilkunastoletnim stażem).


Oprócz bezglutenowych, wszystkie pizze są wypiekane na cieście orkiszowym jasnym lub ciemnym. Dostępne są o dwóch średnicach: 32 cm lub 42 cm. Do wyboru ser zwykły lub wegański. Pizze bezglutenowe trochę droższe od pszennych.


Mój typ: zdecydowanie jasne ciasto orkiszowe -> cienkie, dość pulchne i miękkie, co mi akurat odpowiada i tradycyjne smaki (na pierwszych zdjęciach: pizza salami i calzonetki – rewelacja!). Próbowałam bezglutenowego (kukurydzianego) i orkiszowego ciemnego (na zdjęciach poniżej: enoki <rodzaj grzybów> i azjatycka). Bezglutenowe ok, a ciemne orkiszowe to nie moje smaki (ogólnie nie lubię wypieków na ciemnej mące, z wyjątkiem chleba).


Cocina Verde sprzedaje również ciasta, ciasteczka, calzonetki i pieczywo. Wszystkie dania tylko na dowóz lub odbiór osobisty. Dowóz gratis przy zamówieniach powyżej 25 zł (z ul. Budowlanych14). Pozostałe informacje na stronie Cociny.











Gluten-free, vegan, two-coloured muffins


Super easy to make. This is just a basic version. You can garnish these muffins according to your preferences. Frozen raspberries or strawberries can also be used instead of blueberries but if you use them, the colour is not as strong. Here is a recipe for a delicious millet "cheesecake".


Ingredients for 20 small muffins:
1.5 glasses dry millet
favourite milk (for cooking)
lemon juice of 1-2 lemons
1 package coconut cream
xylitol (or regular sugar, etc. – as much as you want)
1 glass frozen bluberries (you can use preserves, too)


Cook millet in milk (can be a bit overcooked). Add lemon juice, xylitol and chopped coconut cream. Blend all to a smooth paste. Divide into 2 parts. Add blueberries to one part and blend/mix again.

Preheat oven to 170°C. Grease muffin bakeware with oil. Place light millet mixture as the first layer. Then the blueberry one. Bake muffins for ca. 25 minutes. Taste best after they have completely cooled down. 

Brak komentarzy: