środa, 22 lutego 2017

Zupa fasolowo-pieczarkowa, pizzeria Pippo


Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na tę porę roku.


Składniki:
2 szklanki dużej białej fasoli (piękny Jaś)
3 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 kulki jałowca
0,5 kg pieczarek
kilka łyżek oleju
3-4 ząbki czosnku
tymianek, majeranek
sól, czarny pieprz
opcjonalnie: 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów
opcjonalnie: 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej


Namocz fasolę na noc i ugotuj następnego dnia z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Pokrój pieczarki i podsmaż na oleju. Dodaj do fasoli, wlej wodę (ok. 1,5-2 litry), dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Zblenduj i ewentualnie dopraw do smaku.
  

W pizzerii Pippo w Boguchwale zjecie pizzę z oryginalnego, włoskiego pieca opalanego drewnem. Faktycznie smakuje inaczej niż wypiekana metodą tradycyjną, warto spróbować. Szczególnie polecam tę ze startymi ziemniakami, zielonym pieprzem i niebieskim serem pleśniowym. Na drugim zdjęciu: parmigiana (sos, mozzarella, oliwki, parmezan, czosnek).

W menu znajduje się oddzielna sekcja wegetariańska i jest aż 9 rodzajów, w tym 2 wegańskie. Pizze mają średnice: mała 25 cm, a duża 30 cm. Zamiast ketchupu czy sosów dostajemy do pizzy oliwę, co mi się bardzo podoba (taka wydaje mi się najsmaczniejsza). Ciasto jest bardzo cienkie - również na plus.

Lokal czynny od wtorku do soboty, nie oferuje dowozu pizzy (możliwy odbiór osobisty). W weekend lepiej zarezerwować, pizzeria dość oblegana i ciągle w kolejce ktoś czeka po odbiór pizzy zamówionej przez telefon. Otwarta kuchnia - można podejrzeć proces produkcji i wypiekania pizzy i posłuchać włoskich śpiewów jednego z kucharzy.







Cream of handsome johny bean and mushrooms


The soup’s very tasty and satiating, perfect for this time of year.


Ingredients:
2 glasses handsome johny beans
3 allspice grains
3 bay leaves
3 juniper grains
0.5 kilo mushrooms
a few tbs oil
3-4 garlic cloves
thymes, marjoram
salt, black pepper
optionally: 1 big handful crushed dried wild mushrooms
optionally: 3 tbs regular or plant cream


Soak beans overnight and boil the next day with allspice grains, juniper grains and bay leaves. Slice mushrooms and fry in oil. Add mushrooms to beans, pour in water (ca. 1.5-2 litres), add remaining ingredients and cook for about 10-15 minutes. Remove allspice grains, bay leaves and juniper grains. Blend soup and season if necessary.

Brak komentarzy: