wtorek, 21 lutego 2017

Wegański koktajl zimowy, śląskie maszkety


Duża porcja witamin na zimę. Pomysł od koleżanki Agnieszki. W oryginale szpinak, u mnie jarmuż, może być jedno i/lub drugie. Smacznego!


Składniki na 3 porcje:
3 banany
1 duża garść jarmużu lub szpinaku
2 pomarańcze
ok. 1 szklanki wody mineralnej (lub trochę więcej)


Banany i pomarańcze obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Wszystkie owoce i warzywa umieść w wysokim naczyniu, wlej wodę i zmiksuj/zblenduj.


Śląskie maszkety (przyjechały w prezencie): oblaty i dekle (pyszne), szkloki (cukierki: winogronowe, rabarbarowe, kakaowe i kawowe), kopalnioki (cukierki ziołowe barwione węglem, bardzo smaczne, świetny pomysł, aby umieścić je w małym wagonie z kartonu), przyprawa do dań mięsnych (przyda się do różnych, wegetariańskich kotletów).

  


na odwrocie dekli

na odwrocie oblatów





Vegan smoothie for the winter


A big vitamin bomb. Got the idea from my friend, Agnieszka. Originally, she used spinach, I added kale instead but you can add either one of the two or both. Enjoy!


Ingredients for 3 servings:
3 bananas
1 big handful kale or spinach
2 oranges
ca. 1 glass mineral water


Peel bananas and oranges and cut them into pieces.  Place all fruit and veggies in a high bowl, pour in water and mix/blend.

Brak komentarzy: