sobota, 25 lutego 2017

Skorzonera, wężymord, czarny korzeń


W polskiej kuchni wężymord zyskał popularność dopiero w XIX wieku. Panowało również przekonanie, że jest odtrutką na jad węży. Jest bardzo popularny we Francji. Zawiera dużo potasu, wapnia, sodu, fosforu i magnezu. Skorzonera jest też dobrym źródłem witamin z grupy B i witaminy C.


Można przyrządzić z niej wiele dań: ugotować, polać masłem i bułką tartą lub sosem, np. beszamelowym. Można skorzonerę usmażyć w cieście naleśnikowym lub podać na słodko z miodem. Wykorzystuje się też ją w surówkach i sałatkach.


Jak przygotować czarny korzeń? Najpierw trzeba go obrać ze skórki (najlepiej w rękawiczkach, może barwić dłonie). Ja tego nie zrobiłam i warzywo było gorzkie. Po przekrojeniu skorzonera wydziela sok mleczny. Następnie trzeba ją umieścić w garnku z wodą i sokiem z cytryny lub octem, aby nie zrobiła się czarna i gotować ok. kwadransa.


Ponoć skorzonera smakuje jak szparagi. Nie ma porównania bo ich nie jadłam. Gdzie kupić? Szukajcie na giełdzie rolniczej, np. na ul. Lubelskiej. W hipermarketach jej nie widziałam. Dostałam od rodziców, którzy są maniakami upraw mało spotykanych roślin. Przy następnej okazji planuję przygotować surówkę.





Oyster plant, scorzonera


The vegetable did not gain popularity in the Polish cuisine until the 19th century. People also believed it was an antidote for snake venom poisoning. It has been very popular in France. The oyster plant is rich in potassium, calcium, sodium, phosphorus and magnesium. It is also a good source of B-group vitamins and vitamin C.


You can prepare scorzonera in a number of ways, e.g. cook it, serve with butter and breadcrumbs or a sauce, such as béchamel. You can also fry the vegetable in pancake batter or serve with honey. It can also be a salad or raw vegetable salad ingredient.


How to prepare the oyster plant? First you need to peel it (use gloves because it may discolour your hands). I did not peel it and the vegetable was bitter. After it has been cut, scorzonera produces a milky sap. Next place it in a saucepan filled with watr and lemon juice or vinegar to prevent it from turning black and cook for ca. 15 minutes.


The oyster plant supposedly tastes like an asparagus. I have not eaten it yet, though so I cannot compare. Where to buy the vegetable? Look for it in agricultural markets, e.g. in Lubelska Street (Rzeszów). I have not seen it in hypermarkets. I got mine from my parents who are very keen on growing unusual vegetables. Next time I get scorzonera, I plan to use it in a raw vegetable salad.

Brak komentarzy: