czwartek, 26 stycznia 2017

Zupa z batatem i czerwoną soczewicą, Zupabar


Bardzo smaczne, sycące i szybkie danie jednogarnkowe. Podobną zupę jadłam w rzeszowskim Zupabarze.


Składniki:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 większy batat
¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy
2-3 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
1 szklanka gęstego soku pomidorowego
kumin, wędzona papryka, kurkuma
sól, pieprz Cayenne


Pokrój drobno: cebulę, czosnek i paprykę. Podsmaż na oleju. Następnie dodaj pomidory, drobno pokrojonego batata, suchą soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie. Dolej wody (ok. 3 szklanki) i gotuj do miękkości na małym ogniu (15-20 minut). Pod koniec gotowania dolej sok pomidorowy i dopraw do smaku pozostałymi składnikami.


W rzeszowskim Zupabarze (Matejki 9) zjemy głównie zupy, oprócz nich dostępne są także przekąski i świeżo wyciskane soki. Bar promuje ideę slow food. Dania są bez kostek rosołowych, glutaminianu sodu i podobnych ulepszaczy.

Zawsze w menu znajdują się opcje wegetariańskie i wegańskie (a także dla mięsożerców). Do zup możemy wybrać dodatki: grzanki lub pestki i nasiona. Dostępne porcje: duża (12 zł)  i mała (7-8 zł). Bar oferuje zupy na miejscu i na dowóz (przetestowane, nic się nie wylewa, zupy dotarły bardzo gorące). 

Pomidorowa ok (najmniej mnie urzekła ze wszystkich), ale polecam spróbować innych bardzo oryginalnych połączeń smakowych. Ostatnio skusiłam się na szpinakową z gorgonzolą i gruszką – rewelacja (spróbuję odtworzyć w najbliższym czasie). Za inspirację do powyższego przepisu posłużyła również zupa z Zupabaru. Natomiast w tym tygodniu ciekawie zapowiada się grochowa z suszoną śliwką…

Warto wybrać się do (pierwszej w Rzeszowie) zupiarni albo skorzystać z dostawy do domu. Nie powinniście być rozczarowani. Zupy są pyszne, gęste i zdrowe. Duża porcja to 600 ml. Jeśli dodamy do niej np. grzanki, wychodzi całkiem sycący obiad.

Menu zupowe zmienia się co tydzień. Otwarte: od poniedziałku do piątku w godzinach 10.00-20.00, w weekend 12.00-18.00.



szpinakowa, pomidorowa z pestkami, zupa z batatem






Soup with sweet potato and red lentils


A very tasty, satiating and quick to prepare one-plate dish. I ate a similar soup in Zupabar (in Rzeszów).


Ingredients:
1 big onion
3 cloves garlic
1 big red bell pepper
2-3 tbs oil or ghee
1 tin diced tomatoes
1 bigger sweet potato
¾ glass dry red lentils
2-3 bay leaves
2-3 allspice grains
1 glass thick tomato juice
cumin, smoked paprika
salt, Cayenne pepper


Finely chop onion, garlic and pepper. Fry in oil. Next add tomatoes, finely diced sweet potato, dry red lentils, bay leaves all allspice grains. Pour in water (ca. 3 glasses) and cook until soft (ca. 15-20 minutes). At the end of cooking pour in tomato juice and season to taste with the remaining ingredients.

1 komentarz:

Izaa pisze...

pysznie wygląda ta zupka