sobota, 19 listopada 2016

Zapiekanka ze szpeclami, Magiczne Smaki

  
Szybka, prosta i smaczna. Jeszcze lepsza drugiego dnia. Szpecle to jajeczne kluski, popularne m. in. w kuchni niemieckiej, szwajcarskiej i węgierskiej.


Składniki:
1 opakowanie szpecli
1 duży kubek jogurtu naturalnego
1 duża zielona lub czerwona papryka, pokrojona w kostkę (lub 2)
1 mała filiżanka zielonych oliwek
1 opakowanie fety, pokrojonej w kostkę
kilka suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
czarny pieprz, ulubione zioła
zielenina


Ugotuj szpecle wg wskazówek na opakowaniu. Gdy lekko wystygną, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj przyprawy i zioła, ponownie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonego olejem żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez ok. 40-45 minut w temperaturze ok. 180°C. Posyp zieleniną przed podaniem.


W Magicznych jak zwykle bardzo smacznie i zdrowo: leczo, ziemniaki, gulasz warzywny z czerwoną fasolką i jarmużem (świetny wynalazek!), 2 rodzaje surówek i kotlet z ziarnami plus kompot owocowy.

Menu zmienia się bardzo często, ale codziennie są zupa dnia i danie główne (ok. 20 zł). Do tego szeroki wybór deserów. Dużym plusem jest też bardzo krótki czas oczekiwania na jedzenie (max. kilka minut).

Magiczne smaki oferują również usługi cateringowe. Restauracja-bar czynna codziennie w godzinach 11.00-19.00, ul. Krzyżanowskiego 4A (wejście po schodkach).








Casserole with spätzle


It’s quick, easy and delicious. Tastes even better the next day. Spätzle are egg noodles popular with the the German, Swiss and Hungarian cuisines.


Ingredients:
1 package spätzle
1 big cup plain yoghurt
1 big green or red bell pepper, diced (or 2)
1 small cup green olives
1 package feta, diced
a few dried tomatoes, cut into strips
black pepper, favourite herbs
green leaves


Boil noodles following package instructions. When slightly cooled, add remaining ingredients, seasonings and herbs and stir. Place in a casserole dish, greased with oil, and bake for ca. 40-45 minutes at 180°C. Sprinkle with some green leaves before serving.

Brak komentarzy: