poniedziałek, 10 października 2016

Cobb salad, Brodka w Filharmonii Podkarpackiej


Tę słynną sałatkę najprawdopodobniej stworzył pan Cobb w latach 30. XX wieku. Często gości w menu amerykańskich restauracji. Jest łatwa w przygotowaniu, sycąca i PYSZNA. Można ją zabrać w pojemniku do pracy.

Tak podaje się Cobb salad w restauracjach: sałata/szpinak ułożone na spodzie głębokiego talerza, na wierzchu reszta składników ułożona rzędami i polana sosem, ale wg mnie jest smaczniejsza po wymieszaniu wszystkich składników. Możecie je zmieniać wg uznania, pamiętając o grupach: orzechy, warzywa, rośliny strączkowe i nabiał.


Składniki:
½ główki sałaty lodowej (lub innej lub szpinaku), porwanej na małe kawałki
1,5 dużej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
1,5 dużej żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
2 miękkie awokado, pokrojone na mniejsze kawałki
½ szklanki czarnych oliwek, można pokroić
½ szklanki prażonych orzechów włoskich
½ szklanki prażonych, solonych orzechów ziemnych
1 opakowanie sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w małą kostkę
4 jaja, ugotowane na twardo, pokrojone na mniejsze kawałki
2 duże pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki (lub ok. 1 szklanka koktajlowych)
½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
zielenina: 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku


Składniki na sos vinaigrette (tak, aby wszyło ok. 1/3 szklanki):
kilka łyżek oliwy + sok z cytryny/biały ocet winny + odrobina wody + sól + pieprz


Jeśli lubicie tego typu muzykę (organy kościelne, punk rock, instrumenty smyczkowe i dęte razem wzięte), to zdecydowanie warto wybrać się na koncert Brodki (utwory z płyty Clashes). Filharmonia to idealne miejsce do posłuchania tej mrocznej muzyki, choć czasami „nogi same chodziły…”. Rzeszów to pierwsze miejsce na trasie koncertowej artystki. Pozostałe znajdziecie tutaj.







Cobb salad



This salad was pobably invented by Mr Cobb the 1930s. It is often in American menus. It is easy to prepare, satiating and delicious. You can pack it and eat at work.

This is the way Cobb salad is served in restaurants (lettuce/spinach placed at the bottom of a bowl, remaining ingredients placed on top and arranged in rows, sprinkled with some dressing). However, for me it tastes better when all ingredients are placed in a bowl and stirred with dressing. You can change ingredients as you wish but remember to include these categories: nuts, veggies, legumes and diary.


Ingredients:
half iceberg lettuce (or another type or spinach), torn into smaller pieces
1.5 bigger red bell pepper, diced
1.5 bigger yellow bell pepper, diced
2 soft avocadoes, cut into smaller pieces
½ glass black olives, can be sliced
½ glass roasted walnuts
½ glass roasted and salted peanuts
1 package blue cheese, diced
4 hard-boiled eggs, cut into smaller pieces
2 big tomatoes, cut into smaller pieces (or ca. 1 glass cherry tomatoes)
½ glass boiled cheackpeas
greens: 1 bunch parsley leaves, 1 bunch chives


Dressing ingredients – vinaigrette (ca. 1/3 glass):
a few tbs olive oil + lemon juice/white wine vinegar + a bit water + salt + black pepper

Brak komentarzy: