środa, 21 września 2016

Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa mojej mamy, Wybór Zofii


To danie możesz posypać pod koniec pieczenia startym serem żółtym – będzie jeszcze smaczniejsze, choć już mniej dietetyczne. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym.


Składniki (na małe naczynie):
1 średniej wielkości cukinia
6-7 obranych ziemniaków
przyprawa do ziemniaków lub frytek bez glutaminianu sodu (ilość wg uznania)
olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
1 duży kubek jogurtu greckiego
1-2 jaja
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
sól, pieprz
zioła prowansalskie


Pokrój cukinię w cienkie plastry. Pokrój ziemniaki w średniej grubości plastry i ugotuj na półmiękko na parze lub w wodzie (kilka minut). Następnie wymieszaj je z przyprawą do ziemniaków lub frytek.

Włącz piekarnik - 180°C. Wymieszaj jogurt z jajami, czosnkiem solą, pieprzem i ziołami. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Układaj w naczyniu na przemian plastry ziemniaka i cukinii. Polej sosem jogurtowo-jajecznym i zapiekaj ok. 30-40 minut.


Wybór Zofii (1982, Alan J. Pakula) - rzecz dzieje się w Nowym Jorku tuż po wojnie. Trójka głównych bohaterów, a wśród nich tytułowa Zofia, która przeżyła obóz koncentracyjny i uciekła do Stanów. Wybór, którego musiała dokonać w przeszłości jest przerażający, a poddanie go ocenie niemożliwe.

Film określany jako antypolski przez władze PRL-owskie. Dlatego Krystyna Janda, która pierwotnie miała zagrać rolę Zofii Zawistowskiej, nie otrzymała paszportu i zgody na wyjazd, a rolę powierzono ostatecznie Streep.

Meryl Streep mówiąca po polsku to najlepiej mówiąca po polsku filmowa Polka (aktorka pobierała lekcje od Elżbiety Czyżewskiej). Wiarygodna i naturalna. Plus rewelacyjni Kevin Kline i Peter MacNicol. Koniecznie obejrzyjcie.

Źródło




My mum’s low-calorie potato and zucchini casserole, Sophie's choice


You can sprinkle the dish with some grated cheese a few minutes before taking it out of the oven – it’ll be even tastier, fattier though. Tastes great with a Polish style gherkin.


Ingredients (for a small casserole dish):
1 average-sized zucchini
6-7 peeled potatoes
potato or chips seasoning mix (preferred amount)
oil for greasing casserole dish
1 big cup Greek yoghurt
1-2 eggs
1 garlic clove, squeezed through garlic press
salt, black pepper
Herbs de Provence


Thinly slice zucchini. Cut potatoes in medium-sized slices and steam or boil in water until they are almost soft (a few minutes). Next stir with potato/chips seasoning mix.

Preheat oven - 180°C. Mix yoghurt, eggs, garlic, salt, black pepper and herbs. Grease casserole dish with some oil. Arrange potato and zucchini slices like in the photo. Pour yoghurt and eggs mixture over them and bake for ca. 30-40 minutes.





Sophie’s choice (1982, Alan J. Pakula) - the action takes place in New York after the war. The three main characters, among them the title Sophie who had survived the concentration camp and managed to escape to the USA. The choice that she had had to make in the past is terrifying and judging it is impossible.

The film was considered to have been anti-Polish by the Polish People’s Republic authorities. Therefore, Krystyna Janda who was supposed to play the part of Zofia Zawistowska did not get her passport and the necessary agreement for the trip. The part was finally played by Streep.

Meryl Streep as Zawistowska is the best Polish-speaking female film character you will ever have the chance to hear (the actress was taught Polish by Elżbieta Czyżewska). Believable and authentic. Plus the brilliant Kevin Kline and Peter MacNicol. A must-see.

Brak komentarzy: