piątek, 16 września 2016

Spaghetti z zielonym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi, Wrocław


Obiad w  pół godziny. Zamiast pomidorków koktajlowych możesz użyć zwykłych (pokrój je na mniejsze kawałki). Jeśli nie masz świeżej bazylii, do pesto dodaj inne zielone liście, np. jarmuż, szpinak lub natkę pietruszki.


Składniki:
250 g makaronu spaghetti + 1 łyżka oleju/oliwy + sól
ok. 2 szklanki pomidorków koktajlowych
1 opakowanie fety
na pesto:
2-3 duże garście świeżego szpinaku/jarmużu/natki pietruszki/bazylii lub mix zielonych liści
ok. 100-150 g twardego żółtego sera
2-3 ząbki czosnku
½ filiżanki prażonych pestek słonecznika
sok z cytryny, sól, pieprz
oliwa (kilka łyżek lub więcej)


Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj do makaronu. Dokładnie wymieszaj. Pokrój fetę w kostkę. Przed podaniem dodaj na talerz z makaronem pomidorki koktajlowe i pokrojoną fetę.   




WROCŁAW NA WEEKEND
(najlepsza opcja do zwiedzania: bilet 72 h + pieszo)


1. Hydropolis - centrum wiedzy o wodzie.
Warte odwiedzenia, interaktywne miejsce, idealne dla rodzin.
Stwory głębinowe, ciekawostki o wodzie, okręty podwodne
i mnóstwo innych ciekawych rzeczy...
Najlepiej wcześniej kupić bilety online i nie stać w kolejkach.


  






2. Okolice rynku:
Pomnik Anonimowego Przechodnia,
liczne krasnale
(aby zwiedzać Wrocław śladem krasnali,
wystarczy pobrać odpowiednią aplikację na telefon),
Pomnik Zwierząt Rzeźnych,
kamienica Małgosia



  





3. Hala Stulecia i okolice,
kolejka do zoo,
Iglica, crash balls, fontanna
(większa od rzeszowskiej,
również pokazy laserowe na tle wody) 







 4. Gastronomia:
bar Vega na rynku
(niedrogo, duże porcje i smacznie, choć nie wszystkie dania;
najlepsze: żurek, zup jarzynowa i placki z soczewicą),
na parterze znajdziecie kuchnię tradycyjną,
na 1. piętrze dania z całego świata



  


Cafe Rozrusznik: pyszna kawa i ciasta




Machina Organica:
kawa ok, orientalny wystrój, lepszy Rozrusznik
P.S. Po kraftowe piwa, idźcie do pubu Kontynuacja




5. Podwórko z najstarszymi neonami w mieście
(miejsce pomijane w przewodnikach, a warto,
szczególnie wieczorem, gdy neony świecą)






6. Ogród Japoński (wstęp płatny),
Ogród Botaniczny (wstęp płatny),
wyspy










7. Muzeum Narodowe i Panorama Racławicka
(warto kupić bilety online i nie stać w kolejkach,
bilet jest również ważny na inne wybrane muzea),
wystawa Moda PRL-u,
Pociąg do nieba przy Muzeum Sztuki Współczesnej
(można wjechać windą na szczyt budynku,
piękna panorama, jest tu też kawiarnia)







8. Różności: nawiązanie do kultowego serialu,
murale (pełno ich we Wrocławiu, tj. remontów,
ale Wrocław to w końcu miasto z historią, 
i to nie byle jaką, więc ma prawo się "psuć"),
Sky Tower - najwyższy budynek w mieście,
dworzec PKP, moja panorama wrocławska nad Odrą




   





Spaghetti with green pesto, feta and cherry tomatoes


Dinner in 30 minutes. You can use regular tomatoes instead of cherry ones (just cut them into smaller pieces). If you don’t have fresh basil, add some other green leaves to your pesto, such as kale, spinach or parsley.


Ingredients:
250 g spaghetti + 1 tbs oil/olive oil + salt
ca. 2 glasses cherry tomatoes
1 package feta cheese
for pesto:
2-3 big handfuls spinach/kale/parsley/basil leaves or mix of green leaves
ca. 100-150 g hard cheese
2-3 garlic cloves
½ cup roasted sunflower seeds
lemon juice, salt, black pepper
olive oil (a few tablespoons or more)


Cook spaghetti al dente in salty water with oil/olive oil. Drain, place in a saucepan and cover with a lid. Mix/blend pesto ingredients and to pasta. Thoroughly stir. Dice feta. Add some cherry tomatoes and feta onto plates with pasta before serving.

Brak komentarzy: