środa, 7 września 2016

Łatwy, szybki i efektowny deser z owocami; Eger


Trzeba wymieszać: 1 serek mascarpone + ½ dużego kubka jogurtu greckiego + miód, dodać około 1 szklanki ulubionych owoców (najlepiej jagodowych) i schłodzić co najmniej godzinę. To wszystko (pomysł od moich rodziców).

P.S. Zamiast miodu możecie dodać słodkie syropy, np. z agawy, daktyli lub zdać się na słodycz owoców.

P.S.2. Deser można ułożyć warstwami lub wszystko wymieszać. Z tej ilości składników wychodzą 2-3 porcje.


W Egerze po raz trzeci. Zawsze dobra pogoda, mili ludzie i wolniejsze tempo życia… Jeśli szukacie dobrego noclegu, polecam dom gościnny Hollo Vendeghaz (bardzo blisko zamku). A tutaj poprzednia wizyta w Egerze.


1. zamek i okolice


  



2. okolice placu Dobo




3. wycieczka do Egerszalok

  



4. Dolina Pięknej Pani









5. bazylika i okolice




6. warto wspiąć się na sam szczyt minaretu
(jeśli nie cierpicie na klaustrofobię ani lęk wysokości)



7. lokalny targ, jest tutaj ponoć najlepszy langosz
(można go kupić do 12.00, na 1. piętrze hali targowej)








8. Muzeum Marcepanu: tutaj wszystko jest z niego zrobione,
nawet cały pokój...






9. w drodze do jednej z piwnic pod Egerem,
tej samej, odwiedzonej również trzy lata temu





10. W Falank Fanny,
niezmiennie mój ulubiony,węgierski deser gozgomboc 






The easiest, quick and effective fruit dessert


You only need to mix: 1 package mascarpone + ½ bigger cup Greek yoghurt + honey, add ca. 1 glass of your favourite fruit (best if you use some kind of berries) and cool down for at least 1 hour. That’s all (got the idea from my parents).

PS You can add sweet syrups instead of honey, such as agave, date syrup or rely solely on the sweetness of fruit.

PS2 You can arrange the dessert in layers or stir all ingredients. You’ll get 2-3 portions.

Brak komentarzy: