czwartek, 4 sierpnia 2016

Wegański, bezglutenowy pasztet cukiniowo-jaglany, Pez Dispenzer (Seinfeld)


Tak go sobie wymyśliłam i udał się za pierwszym razem (co nie jest aż tak częste, jeśli tworzę coś zupełnie z głowy). Przepis na pasztet wegetariański (z jajami i serem) dostępny tutaj.


Składniki:
ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej kaszy)
ok. 3,5 szklanki startej i odciśniętej z soku cukinii
4 małe cebule
3-4 ząbki czosnku
ok. 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 szklanka kaszy kukurydzianej
½ łyżki kurkumy
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pieprzu Cayenne
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka lubczyku
2-3 łyżeczki soli czosnkowej
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
opcjonalnie: sos sojowy


Drobno pokrój cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wyrzuć liście i ziele. W dużej misce umieść: podsmażone warzywa i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj (najlepiej rękami). 

Przełóż do formy wysmarowanej olejem. Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze ok. 180 C. Najlepiej kroi się na plastry następnego dnia, co nie znaczy, że nie można go skosztować zaraz po upieczeniu :).






Pez Dispenser (season 3, episode 14)


Jerry gets one of Kramer's Pez dispensers which makes Elaine laugh during a piano recital of George's girlfriend, and that puts their relationship in jeopardy.

pinterest




Zucchini and millet pate


This is what I imagined it to be like and it was like that when I first baked it (which doesn't happen quite often when I make something just following my imagination). Here you can find another recipe but for a vegetarian pate (with eggs and cheese).


Ingredients:
ok. 2 glasses cooked millet (ca. 1 glass dry millet)
ok. 3.5 glass zucchini, grated and with no juice
4 small onions
3-4 garlic cloves
ca. 1/3 glass oil from dry tomatoes preserve
4 bay leaves
4 alspice grains
1 glass corn groats
½ tbs turmeric
1 ts oregano
1tbs Cayenne pepper
1 ts marjoram
1 tbs lovage
2-3 ts garlic salt
1 ts sweet paprika
optionally: soy sauce


Finely chop onions and garlic. Fry them in oil with bay leaves and allspice grains. Next remove allspice grains and bay leaves. In a big bowl place the following: fried vegetables and remaining ingredients. Stir thoroughly (best with your hands). 

Place in a greased baking tin. Bake fo ca. 30-40 minutes at 180°C. It’s best to slice the pate the next day but it doesn’t mean you can’t taste it right after taking it out from the oven :).

2 komentarze:

KasiaWeganka pisze...

pyszne połączenie składników, z chęcią bym spróbowała :)

Qlinarnie i Qlturalnie QQ pisze...

Dziękuję. Śmiało :).