niedziela, 19 czerwca 2016

Biszkopt z kremem czekoladowym i truskawkami, 10 pomysłów na truskawkę


To pyszne, wegańskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i lekkie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu lub użyć octu winnego.


Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii):
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu jabłkowego
1 szczypta soli


Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ubij widelcem mleko z olejem na jednolitą emulsję, dodaj cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy (mała keksówka). Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut.


Składniki na nadzienie i wierzch:
3 dojrzałe  awokado
4-5 łyżek ciemnego kakao
5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu
sok z cytryny
truskawki


Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 

 




10 pomysłów na truskawkę/10 ideas for the strawberry


Jeśli macie ochotę na inne truskawkowe specjały, klikajcie poniżej./If you feel like having more strawberry desserts, click below.


































Sponge cake with chocolate mousse and strawberries


This delicious, vegan cake is very easy to make and light. P.S. You can prepare apple vinegar yourself or use wine vinegar.


Sponge cake ingredients:
1 glass flour
3 tbs potato starch
1/3 glass oil
¾ glass vegetable milk (or regular)
4 tbs sugar
2 ts baking powder
2 tbs apple vinegar
1 pinch of salt


Preheat oven to 175°C. Whisk milk and oil with a fork until well-combined, add sugar, whisk again. Place flours, baking powder and salt in the second bowl, stir. Next pour the wet ingredients into the dry ones and stir thoroughly. Finally add the apple vinegar, stir again. Pour the mixture into a small greased cake tin. Bake for ca. 25 minutes. Turn off the oven, leave the sponge cake for 15 more minutes.  


Filling and topping ingredients:
3 ripe avocados
4-5 tbs dark cacao
5-6 tbs date or agave syrup/honey
lemon juice
ca. 2 glasses strawberries


Mix/blend all filling ingredients. Spread evenly on the cooled sponge cake. Place the strawberries on top. Keep in the fridge for at least 1 hour.

Brak komentarzy: