wtorek, 31 maja 2016

ZORZA po metamorfozach, groch z kapustą


Dzisiaj to proste danie w nowoczesnym wydaniu: ciecierzyca i czerwona kapusta zamiast grochu i białej kapusty (pomysł pochodzi z książki Elżbiety Kowalewskiej). Do tego młode ziemniaki ugotowane na parze w łupince i polane olejem lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką.


Składniki:
½ szklanki ciecierzycy
½ małej główki czerwonej kapusty
2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego
majeranek, mielony kminek, sól, pieprz, chili, cynamon, imbir, sok z cytryny lub ocet jabłkowy


Ciecierzycę namocz na noc i następnego dnia ugotuj w osolonej wodzie (ja gotuję od razu większą ilość i zamrażam lub robię humus).

Kapustę drobno posiekaj (np. za pomocą blendera). W garnku rozgrzej olej lub masło, wrzuć kapustę, majeranek i kminek, wlej kilka łyżek wody i duś do miękkości (kilkanaście minut). Następnie dodaj pozostałe przyprawy, ciecierzycę i wymieszaj.



Od niedawna w rzeszowskiej Zorzy (prawdziwym "kinie z duszą") do dyspozycji widzów jest druga sala kinowa, mieszcząca 44 miejsc (wejście od strony ulicy 3 maja, na prawo z głównego holu). Odtwarzany jest w niej repertuar kin studyjnych.

Sala jest wyposażona w nowoczesny projektor (jak chwali się kino na swojej stronie, na chwilę obecną, najnowocześniejszy na Podkarpaciu), wygodne fotele i oferuje najwyższą jakość dźwięku. 

Salę studyjną można wynajmować na specjalne okazje. Cena biletu na taki prywatny seans, przy grupie 15-20 osób, to 11 zł. Źródło informacji.






Pea with cabbage


Today a modern version of this traditional Polish dish: chickpeas and red cabbage instead of peas and white cabbage (got the idea from a cookbook by Elżbieta Kowalewska). Serve it with some steamed new potatoes, sprinkled with flaxseed oil. The dish also goes well with buttermilk.


Ingredients:
½ glass chickpeas
½ small red cabbage
2-3 tbs oil or ghee butter
marjoram, ground caraway, salt, black pepper, chili, cinnamon, ginger, lemon juice or apple vinegar


Soak chickpeas overnight and cook in salty water the following day (I usually cook more and freeze the remaining part for later or I make hummus).

Chop cabbage (e.g. with a blender). Heat oil or butter in a saucepan, add cabbage, marjoram, caraway, a few tablespoons of water and cook until soft (between ten and twenty minutes). Next add the remaining seasonings, chickpeas and stir.

Brak komentarzy: