niedziela, 1 maja 2016

Zapiekanka makaronowa Rafała, Chillita


Minimum wysiłku, maksimum smaku. Najlepsza następnego dnia. Podawaj pokrojoną w plastry z ulubioną surówką.


Składniki:
400 g makaronu penne (pióra) lub inny
1 duży jogurt naturalny
3 łyżki śmietany
100 g żółtego sera
2 kulki mozzarelli
1 słoik suszonych pomidorów (ok. 200 g)
opcjonalnie: 1 jajo
sól, pieprz


Ugotuj makaron al dente. W blenderze zmiksuj jogurt, śmietanę, mozzarellę, ser żółty i pomidory (jajo). Dopraw solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj makaron i sos. Wysmaruj olejem naczynie do zapiekania i przełóż do niego zawartość miski. Wyrównaj. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 180°C.



Chilita - smacznie, nie należy do najtańszych rzeszowskich restauracji, jednak jakość proporcjonalna do ceny. Dosyć dużo dań bezmięsnych do wyboru (pizza i makarony). Na zdjęciu: gnocchi w serowym sosie, tagliatelle z niebieskim serem pleśniowym). Poprzednia relacja tutaj.








Rafał’s pasta casserole


MInimum effort, maximum taste. Tastes best the following day. Serve sliced with your favourite raw vegetable salad.


Ingredients:
400 g penne or another type of pasta
1 big natural yoghurt
3 tbs cream
100 g cheese
2 bals of mozzarella
1 jar of dried tomatoes (ca. 200 g)
optionally: 1 egg
salt, pepper


Boil pasta al dente. Blend yoghurt, cream, mozzarella, cheese and tomatoes (egg). Season to taste with salt and pepper. In a big bowl stir pasta and sauce. Grease a casserole dish with oil and pour in the mixture. Even it out. Bake for ca. 20 minutes at 180°C.

Brak komentarzy: