niedziela, 15 maja 2016

Tureckie ciasto szpinakowe, Drake's Coffee Cake


Przepis na ten efektowny deser znalazłam w sieci (ciasto robi wrażenie na gościach). Przygotowanie jest bardzo proste, pamiętajcie tylko, żeby użyć świeżego szpinaku.


Składniki:
3 jaja
¾ szklanki cukru
ok. 20 dag świeżego szpinaku
2/3 szklanki oleju lub oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

Na wierzch:
1 opakowanie serka mascarpone
kilka łyżek soku z cytryny
cukier


Zblenduj szpinak w blenderze (potrwa to kilka minut, więc cierpliwości). Ubij białka z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, wymieszaj. Następnie dodaj olej lub oliwę, sok z cytryny i puree ze szpinaku (z tej ilości wychodzi około 1 szklanki) i dokładnie wymieszaj.

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj masę szpinakową i dokładnie wymieszaj. Wylej ciasto do natłuszczonej formy (ja użyłam 20 cm x 20 cm). Piecz ok. 30 minut, sprawdź ciasto wykałaczką. Gdy całkowicie ostygnie, udekoruj masą serową (wymieszany serek z sokiem z cytryny i cukrem).





The Suicide (season 3, episode 15)


A man in Jerry’s building tries to commit suicide but he ends up in a coma. Jerry starts dating his girlfriend, Gina. Newman sees the two together and wants to tell the suicidal neighbor their secret but Jerry bribes Newman with Drake’s coffee cake. In the end, Newman tells the coma man everything after he wakes up.

pinterest




Turkish spinach cake


I found the recipe for this spectacular dessert in the Net (the cake really makes an impression on guests).
Preparation is very simple, just remember to use fresh spinach leaves.


Ingredients:
3 eggs
¾ glass sugar
ca. 8 oz fresh spinach leaves
2/3 glass oil or olive oil
2 tbs lemon juice
2.5 glass wheat flour
3 ts baking powder
½ ts salt

Topping:
1 package mascarpone
a few tbs lemon juice
sugar


Puree spinach in a blender (it takes a few minutes so be patient). Beat egg whites with sugar until fluffy, add egg yolks, mix. Next add oil or olive oil, lemon juice and spinach puree (ca. 1 glass) and mix well.

In a separate bowl sift flour, baking powder and salt. Stir. Next add the spinach mixture and mix well. Pour the cake batter into a piece of greased bakeware (I used 20 cm x 20 cm). Bake for ca. 30 minutes at 350°F, check with a toothpick. When completely cooled, top with mascarpone mixture (mixed mascarpone with lemon juice and sugar).

4 komentarze:

kasia pisze...

Nieprawdopodobnie efektowne!
Czasami poczyniam - szpinaku wcale nie czuc w smaku, ale za to kolor ciasta jest magiczny!
:)

Patchulia M pisze...

To prawda, szpinaku nie czuć nic a nic, a ten kolor ... :).

Kropla Oliwy pisze...

Obłędny kolor:)Super wygląda.

Patchulia M pisze...

Dziękuję :).