poniedziałek, 16 maja 2016

Kotlety selerowe mojej mamy, Dara Kebab


To prosty ale ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadu. Do tego jaglana z białą kaszą i mix surówkowy: szpinak, żurawina, orzechy włoskie, małe kostki sera żółtego, mały kawałek cebuli, starte jabłko z jogurtem naturalnym.


Składniki:
1 duży seler bulwiasty
2 jaja
sól, pieprz
kilka plastrów sera żółtego
3-4 łyki kaszy manny/bułki tartej/mąki kukurydzianej
olej do smażenia


Pokrój seler w plastry i ugotuj na parze lub w wodzie (ok. 7-10 minut). Jaja roztrzep widelcem, dodaj sól i pieprz. Przygotuj 2 plastry selera, włóż między nie plasterek sera żółtego i obtaczaj w jajku i kaszy mannie, i tak do wyczerpania składników. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.


Po dobrego falafla najlepiej iść do Dary (ul. Grunwaldzka lub Rynek). Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki.

Falafel jest całkiem smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny).Wszystko zawinięte w cieście. Cena: 7 zł. Smakuje dobrze z ajranem (turecki napój, przygotowywany z jogurtu naturalnego i wody, który można kupić na miejscu). 







My mum’s celeriac cutlets


It’s a simple yet attractive idea for your dinner. I served the cutlets with cooked millet and average-grained pearl barley groats plus a salad mix: spinach, cranberries, walnuts, diced cheese, a small piece of onion, grated apple with natural yoghurt.


Ingredients:
1 big celeriac
2 eggs
salt, pepper
a few slices cheese
3-4 tbs semolina/breadcrumbs/corn starch
oil for frying


Slice the celeriac and steam or boil sthe slices (ca. 7-10 minutes). Beat the eggs with a fork, add salt and pepper. Prepare 2 slices of celeriac, put one slice of cheese between them and coat the three layers with eggs and semolina; do so until you have used all the ingredients. Fry in hot oil on both sides.

Brak komentarzy: