wtorek, 26 kwietnia 2016

Idealne placki ziemniaczane, Kasha (Seinfeld)


Najlepsze placki ziemniaczane robi Rafał. Koniec. Kropka.


Składniki na ok. 15 sztuk:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia


Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie umieść starte warzywa w sitku nad miską, aby odsączyć nadmiar płynu. Płyn zlej do miseczki i zachowaj na później.

Do startych ziemniaków i cebuli dodaj mąkę i jaja, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Z płynu wyciśniętego z ziemniaków wylej powoli wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.

Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz.

Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodatków.





The Doorman (season 6, episode 18)


In the last scene George talks to his father who offers him a bowl of kasha. George, however, turns down the offer and wants to go to sleep.

pinterest



Perfect potato fritters


Rafał makes the best potato fritters. Period.


Ingredients for ca. 15 pieces:
1 kg potatoes
2 onions
2 eggs
3 tbs wheat flour
salt and pepper
vegetable oil for frying


Peel potatoes and onions and grate them using the coarse side of a grater. Next place the grated veggies in a sieve over a bowl in order to get rid of any excess juice. Pour the liquid into a small bowl and save for later.

Add flour and eggs to grated potatoes and onions, and stir thoroughly. Season with salt and pepper.

Do not throw away the drained liquid, just pour off the top liquid but save the white potato starch that settled in the bottom. Add potato starch to the batter and stir it once again.
Fry vegetable oil in a frying pan. There should be enough oil to cover the frying pan with a 1-2 mm layer. If necessary, keep on pouring more fresh oil.

Fry fritters for 3-5 minutes on both sides and transfer them to a plate lined with some paper towels in order to get rid of any excess oil. Serve immediately after frying with your favourite additions.

Brak komentarzy: