niedziela, 20 marca 2016

Zimowy obiad wegański VIII, Another Pink Floyd


Zrobienie masala dosa jest zbyt czasochłonne, więc dziś część tego dania, tzn. nadzienie ziemniaczane i ostry sos orzechowy. Efekt - rewelacyjny. Do tego, dla równowagi smakowej: 
surówka z kapusty kiszonej (ze świeżo startą marchewką, olejem lnianym i plasterkami czosnku), 
- surówka z awokado (starte na tarce awokado i jabłko+pokrojona sałata lodowa+sos winegret), 
Spróbujcie koniecznie (chociaż sosu i nadzienia!).


Pikantny sos orzechowy (zmieniony, na podstawie przepisu od Vegan Nerd)


Składniki:
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4-5 łyżek masła orzechowego
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
3-4 łyżeczki soku z cytryny
2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
odrobina chili i kuminu
sól


W małym garnku zagotuj ok. 250 ml wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze solą, chili i kuminem.


Nadzienie ziemniaczane do masala dosa


Składniki:
kilka łyżek oleju
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kolendry
2 cebule
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru lub ½ łyżeczki imbiru w proszku
1 papryczka chili
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 łyżeczka soli


Rozgrzej olej i podsmaż ziarna gorczycy i kolendry. Po krótkiej chwili dodaj posiekane cebule. Smaż kilka minut, aż będą szkliste. Następnie dodaj kurkumę, imbir i drobno posiekaną chilli. Podsmaż jeszcze przez chwilę i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól do smaku i wymieszaj. Można posypać świeżą natką kolendry lub pietruszki.





Another Pink Floyd - Kraków, Teatr Variette, 13.03.2016, g. 20.00


Zaczynali w garażu w Skawinie. Teraz koncertują po całej Polsce... Świetny wokal Normana i doskonała oprawa techniczno-wizualna. 








Winter vegan dinner VIII


Preparing dosa masala is too time-consuming so today a part of this dish: the potato filling and the spicy peanut sauce. They both taste amazing! I added for balance: 
sauerkraut salad (with freshly grated carrot, flaxseed oil and garlic slices), 
- raw salad with avocado  (grated avocado and apple+chopped iceberg lettuce+vinaigrette dressing)
Go ahead and try them (or at least the sauce and potato filling!).  


Spicy peanut sauce (recipe changed, based on Vegan Nerd)


Ingredients:
3 bay leaves
3 allspice grains
4-5 tbs peanut butter
5 tbs dark soy sauce
3-4 tbs lemon juice
2-3 garlic cloves, crushed in garlic press
1 ts sugar
1 tbs olive oil
a bit of chilli and cumin
salt


In a small saucepan boil ca. 250 ml of water with bay leaves and allspice grains. Next add remaining ingredients and stir thoroughly. Bring to the boil. If necessary, season with a bit more salt, chilli and cumin.


Potato filling for masala dosa (source: various recipes found online, changed)


Ingredients:
a few tbs of oil
1 ts mustard seeds
1 ts coriander seeds
2 onions
½ ts turmeric
1 ts grated ginger or ½ ts ground ginger
1 chilli pepper
½ kg boiled potatoes
1 ts salt


Heat oil and fry mustard and coriander seeds. Add chopped onions after a short while. Fry until onions are glassy. Next add turmeric, ginger and finely chopped chilli pepper. Fry for a short while and add diced potatoes. Season to taste and stir. You can sprinkle the filling with some fresh chopped parsley or corriander leaves.

Brak komentarzy: