czwartek, 24 marca 2016

Wegańskie brownie 2, Trash Eclair (Seinfeld)


Super szybkie ciasto (i pyszne!), akurat w sam raz na święta. Wykorzystałam świetny przepis Jadłonomii, a od siebie dodałam 2 garście płatków migdałowych (posypujemy nimi ciasto przed pieczeniem) i pestki granatu z połowy owocu (po upieczeniu ciasta).


Przepis podstawowy - składniki na małą blachę (20 cm x 20 cm):
3 łyżki wody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 1/3 szklanki mąki
1/4 łyżeczki sody
7 płaskich łyżek kakao
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki gorącej wody
1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie)
6 łyżek oleju słonecznikowego
1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały)


Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste (prawie niemożliwe do wymieszania), ale tak ma być. Don’t panic, wymieszaj rękami jeśli trzeba. Przełóż je do foremki posmarowanej olejem i piecz około 17-20 minut. 





The Gymnast (season 6, episode 6)


George gets a second chance with his girlfriend Lindsay, only to have her mother catch him eating an eclair from her trashcan. George contests that, because the pastry was sitting on  on a magazine, which was on top of a trash pile, it was not contaminated (source). 

pinterest




Vegan brownie 2, basic recipe


It’s a super quick cake to make (and so delicious!), perfect for Easter (and not only). I used a great recipe from a Polish blogger, Jadłonomia, and added my own creations: 2 handfuls of almond flakes (sprinkle cake with them before putting it in the oven) and pomergranate seeds scraped out of half a fruit (sprinkle after baking).


Ingredients for a small baking tin (20 cm x 20 cm):
3 tbs water
2 tbs ground flaxseed
1 1/3 glass flour
¼ ts baking soda
7 tbs baking cocoa
100 g dark chocolate, finely chopped
1 ts strong instant coffee
½ ts salt
1/3 glass hot water
1 1/3 glass brown sugar (I used 1 glass, batter was very sweet, though)
6 tbs sunflower oil
1/3 glass chopped hazelnuts  (I used whole almonds)


Preheat oven to 170°C (340°F). Mix water with flaxseed and set aside. Stir flour and soda in a smaller bowl. Stir chopped chocolate, baking cocoa, coffee and salt in a bigger bowl. Pour in hot water and stir vigorously (until all ingredients have combined). 

Add sugar, flaxseed, oil and nuts to the chocolate mixture and stir all thoroughly. Next add flour and stir again. The batter will be very thick (you’d think it’s impossible to stir it), that's the way it’s supposed to be. Don’t panic:) (use your hands if necessary). Place the batter into a greased baking tray and bake for about 17-20 minutes. 

Brak komentarzy: