sobota, 20 lutego 2016

Zupa jarzynowa z kaszą manną, Vegetable Lasagna (Seinfeld)


Szybka i prosta zupa jarzynowa w innej odsłonie. Jej smak kojarzy mi się z przedszkolnymi obiadami, choć wtedy była pewnie jeszcze zabielana śmietaną.


Składniki:
2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego
1-2 marchewki
1 pietruszka
1 mały kawałek selera
1 por
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
½ szklanki kaszy manny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
posiekany szczypior i natka pietruszki


Warzywa zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Podsmaż na oleju. Zalej wodą i wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości (ok. kwadransa). Wsyp kaszę mannę, jednocześnie mieszając zupę. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Wyłącz i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp zieleniną przed podaniem.





Butter Shave (season 9, episode 1)


According to my research the term Vegetable Lasagna functions in everyday language nowadays (correct me if I’m wrong). It’s the name given to a random person whose name you do not know that somehow gets caught in your conversation and/or argument with another person you know (source).
    
Vegetable Lasagna is the name that Elaine Benes uses to refer to the passenger who is sitting next to her on the plane (source).

Jerry: Who's that? 
Elaine: Oh that's Vegetable Lasagna.
Vegetable Lasagna: That's not my name!
Putty: Oh, tell me about it! I don't know why I ever took you back.
Elaine: Oh please, I took you back! You know it, I know it, Vegetable Lasagna here knows it!
Vegetable Lasagna: Please, please! I don't want to get involved!





Vegetable soup with semolina


A quick and easy to make vegetable soup in a new version. I associate its taste with kindergarten lunches although back then it was probably whitened with some cream.


Ingredients:
2-3 tbs oil or ghee
1-2 carrots
1 parsley
 1 small piece of celeriac
1 leek
2 bay leaves
2 allspice grains
½ glass semolina
1 clove garlic
salt, pepper
chopped chives and parsley leaves


Grate veggies or finely chop them. Fry in oil. Pour some water into saucepan and add bay leaves and allspice grains. Cook until soft (ca. 15 minutes). Stir in semolina. Cook for 10 more minutes. Turn off heat and add garlic clove crushed in garlic press. Season to taste with salt and pepper. Sprinkle with chives and parsley leaves before serving.

Brak komentarzy: