sobota, 20 lutego 2016

Wegańska zupa z tofu, Big Salad (Seinfeld)


To jedna z najlepszych zup, jakie jadłam. Pochodzi z Japonii, gdzie zupy podaje się razem z innymi potrawami, a często na zakończenie posiłku. P. S. Tofu dostaniecie w większym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością.


Składniki:
200 – 300 g tofu
250 g vermicelli-nitki (makaronu bezjajecznego z pszenicy durum lub sojowego lub gryczanego)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera – obrane  i pokrojone w większe kawałki
4-5 liści kapusty włoskiej (lub chińskiej), drobno posiekanej
sos sojowy, sól, cukier, pieprz
posiekany szczypior lub dymka


Pokrój tofu w drobną kostkę, przełóż do miski i zalej 5 łyżkami sosu sojowego. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź i zahartuj zimną wodą. Dodaj do niego olej, wymieszaj i odstaw pod przykryciem.

W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, posól, wrzuć warzywa i gotuj do miękkości. Następnie dodaj do zupy tofu razem z sosem sojowym, doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Wyłów warzywa (oprócz kapusty).

Dopraw sosem sojowym, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W miseczkach ułóż makaron, zalej zupą, posyp zieleniną i podawaj.




The Big Salad (season 6, episode 2)

Ordering a big salad, not paying for it and taking the credit for the purchase can lead to serious consequences. In this episode the big salad is the reason for a break-up between George and his girlfriend, Julie. Stranger thing have happened on Seinfeld … :). And what’s in the big salad?


Source


The Soup (season 6, episode 7)


In and another episode related to the big salad the conversation goes like this (source):
Elaine: How about a Big Salad?
Hilde: A big salad?
Elaine: (to George) You see?
George: Just tell her what’cha want, they'll make it for ya.
Elaine: It's a salad, only bigger, with lots of stuff in it.
Hilde: I can bring you 2 small salads.
Elaine: Could you put it in a big bowl?
Hilde: We don't have any big bowls.
Elaine: All right. Just give me a cup of decaf.

Hilde: We have Sanka. 




Vegan soup with tofu


It’s one of the best soups I have ever eaten. It originated in Japan where soups are served with other dishes and often at the end of a meal. PS You can get tofu in a bigger supermarket or a health food store.


Ingredients:
200 – 300 g tofu
250 g vermicelli noodles (eggless or soy or buckwheat noodles)
2 tbs rapeseed oil
2 carrots, 1 parsley, 1 small piece of celeriac – peeled and cut into bigger pieces
4-5 savoy cabbage leaves (or Chinese cabbage), finely chopped
soy sauce, salt, sugar, black pepper
chopped chives or spring onion


Thinly dice tofu, place in a bowl and pour in 5 tablespoons of soy sauce. Boil vermicelli following package instructions. Drain off noodles and rinse with cold water. Add oil, stir, cover and set aside.

Cook ca. 2 litres of water in a big saucepan, add some salt, veggies and cook until soft. Next add tofu with soy sauce, bring to the boil and set aside. Remove veggies (apart from cabbage).

Season with soy sauce, sugar and freshly ground black pepper. Place pasta in bowls, pour in some soup, sprinkle with chives and serve.

Brak komentarzy: