niedziela, 14 lutego 2016

Poldal, Pretzels (Seinfeld)


Dal po polsku z warzywami wg E. Kowalewskiej (Pokochaj wegetarianizm). Rozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać z ryżem, ziemniakami lub kopytkami.


Składniki:
włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce
250 g brązowej lub zielonej soczewicy
1-2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
mielony kminek, majeranek, czarny pieprz, ziołowy pieprz, sól, sos sojowy
posiekane szczypior i natka pietruszki


Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody (20-30 minut). Rozprowadź mąkę kukurydzianą w zimnej wodzie, wymieszaj i wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i zioła. Na talerzu posyp szczypiorem i natką.





The Alternate Side (season 3, episode 11)


Kramer’s been offered a role in a Woody Allen movie, and has the following line to  remember, These pretzels are making me thirsty. The expression is repeated throughout the episode by Jerry, George and Elaine but interpreted in a different way by each of them.





Poldal


Dal in a Polish way with vegetables by E. Kowalewska (the author of a Polish vegetarian cookbook). It’s a warming and satiating soup (I changed the recipe a bit). You can eat it solo, with rice, potatoes or potato dumplings.


Ingredients:
mirepoix (1-2 carrots, 1 parsley, 1 small piece of celeriac, 1 piece of leek, 3-4 savoy cabbage leaves or regular cabbage leaves) – all vegetables need to be finely chopped or grated
250 g brown or green lentils
1-2 tbs rapeseed oil
1 tbs corn flour
ground caraway, marjoram, black pepper, herbal pepper mix, salt, soy sauce
chopped chives and parsley leaves


Cook lentils and mirepoix until soft with oil and marjoram in a lot of water (20-30 minutes). Mix corn flour with cold water, pour mixture into soup, stir and bring to the boil. Add seasonings and herbs. Sprinkle with some chives and parsley leaves before serving.

Brak komentarzy: