czwartek, 25 lutego 2016

Bulion wege z makaronem z naleśników, Fusilli Jerry (Seinfeld)


Prosta, bardzo esencjonalna i smaczna zupa. Można ją podać solo, z makaronem, kaszą (np. z poprzedniego dnia) lub naleśnikami pociętymi na cienkie paski. Smacznego!


Składniki:
9-10 marchewek
2 pietruszki
4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła klarowanego + 2 łyżki oleju
3 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 kulki jałowca
suszony lubczyk
½ łyżeczki wędzonej papryki
sos sojowy
sól, świeżo mielony czarny pieprz
posiekana pietruszka


Warzywa obierz i pokrój w większe kawałki. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane i olej. Podsmaż pokrojone warzywa przez ok. 10 minut, co jakiś czas zamieszaj. Dolej wody (ok. 3 l), dodaj ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, lubczyk, wędzoną paprykę, trochę soli, część posiekanej natki pietruszki i gotuj do miękkości warzyw. Dopraw jeszcze jasnym sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem i solą. Wymieszaj, posyp resztą natki pietruszki i podawaj.  






The Fusilli Jerry (season 6, episode 21)


Kramer, ‘The hard part is to find the pasta that captures the individual’ :).

pinterest



Vegetable broth with pancake noodles 


An easy to make, very strong and tasty soup. You can serve it solo, with noodles, buckwheat or millet leftovers or pancake noodles. Enjoy!


Ingredients:
9-10 carrots
2 parsleys
4 potatoes
1 onion
2 garlic cloves
3 tbs ghee + 2 tbs oil
3 allspice grains
3 bay leaves
3 juniper grains
dried lovage
½ ts smoked paprika
soy sauce
salt, freshly ground black pepper
chopped parsley leaves 


Peel veggies and cut them into bigger pieces. Heat butter and oil in a big saucepan. Fry vegetables for ca. 10 minutes, stir from time to time. Pour in water (ca. 3 litres), add allspice grains, bay leaves, juniper grains, lovage, smoked paprika, some salt and cook until veggies are soft. Season to taste with soy sauce, freshly ground black pepper and salt. Stir, sprinkle with remaining parsley leaves and serve.  

Brak komentarzy: