niedziela, 17 stycznia 2016

Zupa ogórkowa, mecz siatkówki


W sam raz na tę pogodę. Rozgrzewająca i bajecznie prosta w przygotowaniu.


Składniki:
6-7 ogórków kiszonych (nie kwaszonych!)
1 pietruszka
1-2 marchewki
1 mały kawałek selera
1 por lub cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
4-5 ziemniaków
70-100 g suchego białego ryżu
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
lubczyk
pierz, sól


Zetrzyj na tarce ogórki kiszone. Obierz warzywa i również zetrzyj na tarce lub posiekaj drobno w blenderze. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż najpierw ogórki, potem dorzuć pozostałe warzywa i również chwilę podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż. Zalej wodą. Wrzuć pozostałe składniki. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.




Asseco Resovia Rzeszów: Lotos Trefl Gdańsk3 : 0, Podpromie.

P.S. Aby kupić bilety, najlepiej przyjść 3 godziny przed meczem. 












Polish style gherkin soup


Perfect for this weather. A warming and super easy to make soup.


Ingredients:
6-7  Polish style gherkins
1 parsley
1-2 carrots
1 small piece of celeriac
1 leek or onion
2-3 garlic cloves
3 tbs butter
3 tbs olive oil
4-5 potatoes
70-100 g dry white rice
3 bay leaves
3 allspice grains
lovage
black pepper, salt


Grate gherkins. Peel vegetables and also grate or thinly chop in a blender. Heat butter and olive oil in a big saucepan. First fry gherkins, then add remaining veggies and fry for a short while, too. Add peeled and diced potatoes and rice. Pour in some water. Add remaining ingredients. Finally season to taste with salt and pepper.

Brak komentarzy: