niedziela, 31 stycznia 2016

Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku


Danie jest jeszcze lepsze z jajkami sadzonymi lub maślanką. P.S. Można je też przed podaniem krótko podpiec w piekarniku.


Składniki:
70 dag ziemniaków
2 łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki ziaren gorczycy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
ostra papryka
2-3 łyżki oliwy
3 łyżki masła
1 paczka mrożonych liści szpinaku (400-450 g)
sól, pieprz
ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon


Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Ugotuj na parze lub w wodzie. Wymieszaj kminek, gorczycę, posiekany czosnek, ostrą paprykę, starty imbir i sok z cytryny.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło i podsmaż na rumiano plastry ziemniaków. Przełóż do naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami i podawaj.




Podsumowanie 2015 roku - najpopularniejsze przepisy:
















Potatoes in spinach, summary of 2015


The dish is even better with fried eggs or buttermilk. PS You can also bake it in the oven for a short time before serving.


Ingredients:
70 dag potatoes
2 ts ground caraway
½ ts mustard seeds
2 garlic cloves
1 ts freshly grated ginger
1 tbs lemon juice
hot paprika
2-3 tbs olive oil
3 tbs butter
1 bag frozen spinach leaves (400-450 g)
salt, black pepper
favourite herbs, e.g. basil, oregano, terragon


Peel potatoes and slice them thickly. Boil or steam potato slices. Mix caraway, mustard seeds, chopped garlic, hot paprika, grated ginger and lemon juice.

Heat olive oil and butter in a big frying pan and fry potato slices until golden. Place them in a bowl and cover to keep warm. Place spinach in the same frying pan, add seasoning mixture, season with salt and pepper and cook until water has evaporated (5-10 minutes). Stir potatoes with spinach. Sprinkle with herbs and serve.

Brak komentarzy: