niedziela, 31 stycznia 2016

Agar-agar


Skład: agar-wyciąg z alg morskich. Firma: Dary natury. Kraj pochodzenia: Estonia. Cena: ok. 11 zł. Masa netto: 30 g.


Agar uzyskuje się z wodorostów. Jest to naturalna substancja roślinna zastępująca żelatynę. Jest od niej dużo zdrowsza i wydajniejsza, zawiera 80% błonnika. Nie ma koloru, smaku ani zapachu, nie psuje więc cech przygotowywanych potraw.


Sposób użycia: na 0,5 l np. przygotowywanej galaretki użyć 1-2 łyżeczki agaru. Agar należy zagotować przez 1-2 minuty z innymi składnikami dania. Doskonale nadaje się do każdej potrawy, którą należy zamienić z formy płynnej w stałą.



Agar-agar  


Ingredients: agar-sea algae extract. Company: Dary natury. Country of origin: Estonia. Price: ca. PLN 11. Nett weight: 30 g.


It is a natural vegetable gelatin counterpart. It is much healthier and efficient than gelatin, agar-agar contains 80% fiber. It is colourless, has no odor or taste so it does not influence the taste of prepared dishes.


Preparation: use 1-2 teaspoons of agar for e.g. 0.5 l of jelly. Agar needs to be cooked for 1-2 minutes with other ingredients. It is perfect for any dish that requires its form to be changed from liquid to solid.

Brak komentarzy: