wtorek, 1 grudnia 2015

Krem z dyni, Wielkie piękno


Krem z dyni na słodko to nie moja bajka, ale pikantna i lekko kwaskowata, rozgrzewająca zupa jak najbardziej.


Składniki:
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
3-4 łyżki masła lub oleju
4-5 bardzo małych dyń, np. hokkaido
2 małe ziemniaki
kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona
3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
biały ocet winny lub sok z cytryny
sól


Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym i solą. Można podać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.


Wielkie piękno (2013, Paolo Sorrentino) opowiada historię starzejącego się dziennikarza, który przemierza ulice Rzymu i wspomina swoją młodość – pełną namiętności i burzliwą, ale na zawsze utraconą.

Na szczególną uwagę zasługują zdjęcia: ujęcia kręcone są z różnych kątów, kamera obraca się, przeskakuje z jednej do drugiej sceny, by na końcu popłynąć. Oryginalna forma, feeria barw i dźwięków dają wrażenie dynamiki, choć tak naprawdę trudno tu mówić o fabule rozumianej jako relacje przyczynowo-skutkowe.

Wielkie piękno jest zdecydowanie warte obejrzenia, skłania również do refleksji na własnym życiem. Moja ocena 9/10.  

Źródło/Source


  


Cream of pumpkin, The Geat Beauty


A sweet cream of pumpkin is not my cup of tea but a warming, spicy and slightly sour soup is just perfect. 


Ingredients:
2 cloves garlic
1 big onion
3-4 tbs butter or oil
4-5 very small pumpkins, e.g. Hokkaido
2 small potatoes
turmeric, cayenne pepper, smoked paprika
3 allspice grains, 2 bay leaves
white wine vinegar or lemon juice
salt


Finely chop onion and garlic and fry in butter or oil. Add finely chopped potatoes and pumpkins (skin and seeds removed). Pour in water (slightly above the surface of vegetables), add seasonings and herbs. Cook until soft, remove allspice grains and bay leaves. Next blend, season to taste with wine vinegar and salt. You can serve the soup with some roasted pumpkin or sunflower seeds.





The Great Beauty (2013, Paolo Sorrentino) tells the story of an aging journalist who is wandering through the streets of Rome and recalls his youth – passionate and turbulent but lost forever.

What deserved special attention is the photos: shots are taken from different angles, the film camera rotates, jumps from one scene to another to finally float. The original form, the blaze of colours and sounds give the impression of dynamics, though it is difficult to talk here about a plot, understood as a cause and effect sequence of events.

The Great Beauty is definitely worth seeing and it also makes us reflect on our lives. My rating: 9/10. 

5 komentarzy:

Magdalena Kuchaja pisze...

świetna konsystencja!

Patchulia M pisze...

Dziękuję :).

Olga Pi pisze...

Uwielbiam!:)

Ola pisze...

też dzisiaj robię!

Patchulia M pisze...

Ja też!:).