wtorek, 22 grudnia 2015

Gulasz sojowo-paprykowy ze Smakounem, świąteczny jarmark


Gulasz jest bardzo sycący i jeszcze lepszy drugiego dnia. Post czekał na publikację od wakacji i w końcu się doczekał (dlatego niesezonowo i papryka w składzie).

Na zdjęciu gulasz z białą kaszą gryczaną, ogórkiem kiszonym i kotletem białkowym Smakoun przywiezionym z Czech (i czeskiej produkcji, dostępny również w Polsce, szukajcie w następujących sklepach: Kaufland, Billa, Makro, Tesco, Albert). 

Plastry Smakouna zamarynowałam w oleju i curry na noc, potem obsmażyłam z obu stron – pyyyyszne!!! Spróbujcie koniecznie. Jedno opakowanie zawiera 4 plastry. W Czechach ten produkt był dość tani, nie wiem, jak w Polsce. Może ktoś się orientuje?


Składniki:
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
masło
7-8 małych czerwonych papryk
ugotowane kotlety sojowe (nie wyciskaj z nich wody!)
2-3 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
ok. ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
pieprz lub ostra papryka w proszku  (opcjonalnie: wędzona papryka)
sos sojowy


W dużym garnku, podsmaż na maśle drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojoną paprykę i kotlety sojowe pokrojone w większe kawałki. Również podsmaż. Następnie wrzuć: liście laurowe i ziele angielskie, wlej wino i kilka łyżek sosu sojowego. Gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż papryka zmięknie. 

Odlej kilka łyżek płynu do kubka i dokładnie rozmieszaj z mąką kukurydzianą. Mieszaninę wlej do sosu i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem lub papryką.


Rzeszowski jarmark świąteczny trwał od 4 do 20 grudnia. W tym roku zorganizowano go po raz pierwszy. Drewniane budki rozmieszczone były po dwóch stronach rynku, a prezentowało w nich swoje produkty wiele firm. Można było nabyć m. in. lokalne (i nie tylko) jedzenie, trunki, rękodzieło, świąteczne ozdoby, pamiątki, kosmetyki i biżuterię.

Podczas weekendów na gości czekały dodatkowe atrakcje, np. pokazy pakowania prezentów lub przygotowania świątecznych ozdób oraz Wigilia Miejska. Organizatorzy zapowiadają, że jarmark będzie wydarzeniem cyklicznym. Opracowano na podstawie: jarmark



czekoladowe narzędzia, ciekawy pomysł na prezent









Soy and pepper stew with protein steak


The stew is very satiating and even better the next day. The post’s been waiting for publication since summer and it’s finally on (therefore a bit unseasonal and bell peppers as ingredients).

In the photo with white buckwheat, Polish style gherkin and protein steak Smakoun brought from Czech Republic (made in Chech, also available in Poland, look for it in the following stores: Kaufland, Billa, Makro, Tesco, Albert). 

I marinated Smakoun slices in oil and curry, then fried them on both sides – delicious!!! Try it out. One packet contains 4 slices. This product is fairly cheap in Czech, don’t know the Polish price.


Ingredients:
1 big onion
2-3 garlic cloves
butter
7-8 small red peppers
boiled soy protein (don’t squeeze water out of them!)
2-3 bay leaves
2-3 allspice grains
ok. ½ glass red dry wine
2 ts corn flour
black pepper or hot paprika (optionally: smoked paprika)
soy sauce


Fry finely chopped onion and garlic in a big saucepan. Add finely cut peppers and thickly diced soy protein. Also fry. Next add: bay leaves and allspice grains, pour in the wine and add a few tablespoons of soy sauce. Cook over low heat between ten and twenty minutes until the peppers have softened. 

Pour a few tablespoons of liquid into a mug and add corn flour, stir thoroughly. Pour the mixture into the sauce and bring to the boil. Finally, season to taste with soy sauce and black pepper or paprika.

Brak komentarzy: