wtorek, 29 grudnia 2015

Cynamonowe ciasto marchewkowe, Figa z Makiem


Smaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe).


Składniki:
4 średnie marchewki
4 jajka
150 ml cukru (można więcej)
400 ml mąki pszennej
1 szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
150 ml oleju roślinnego


Obierz marchewki i rozdrobnij blenderem lub zetrzyj na tarce. Ubij białka na sztywno z cukrem, dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem oraz olej. Dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 minut.


Figa z Makiem - klimatyczne miejsce przy rzeszowskim rynku z mnóstwem książek i dobra kawą  (w ofercie są również kanapki i sałatki).











Cinnamon & carrot cake


A delicious, not too sweet, Xmas cake (not only for this occasion). Preparation time: very quick. You can decorate it with your favourite garnish (white chocolate icing and coconut shreds go really well with it).


Ingredients:
4 medium-sized carrots
4 eggs
150 ml sugar (or more if you want)
400 ml flour
1 pinch salt
1 ts baking soda
1 ts baking powder
2 ts cinnamon
150 ml vegetable oil


Peel carrots and grate or chop them with a blender. Beat egg whites with sugar until fluffy, add egg yolks, flour + baking powder + baking soda + salt + cinnamon and oil. Stir thoroughly. Bake at 180°C for ca. 35-40 minutes.

Brak komentarzy: