poniedziałek, 9 listopada 2015

Czekoladowe ciasto cukiniowe z cynamonem, Maxi Pizza


Pyszne wegańskie ciasto od Weganona. Moje drobne zmiany: mniej cukru, więcej kakao i dżem cukiniowy zamiast ananasowego/morelowego (akurat taki miałam, może być inny). Smacznego!


Składniki:
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1/2 szklanki dżemu
1/2 szklanki ciemnego cukru
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
6 łyżek wody
2 szklanki startej cukinii (bez nasion)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
dowolna polewa


W misce zmiksuj olej, dżem i cukier. Zalej wodą siemię lniane i odstaw na kilka minut. Następnie dodaj siemię do miski i dokładnie zmiksuj. Dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cynamon, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj suche składniki do mokrych i ponownie zmiksuj lub wymieszaj.

Posmaruj formę olejem, wylej ciasto i piecz ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, polej polewą.


Po dobrą jarską pizzę, idźcie do Maxi Pizza na ul. Batorego. Można również zamówić telefonicznie lub wygodnie online. Jeśli zamawiamy przez internet, możemy śledzić kolejne etapy produkcji, dostawa jest całkiem szybka (około 30 minut), do pizzy dołączane są też promocyjne kupony do wykorzystania w lokalu, np. 2 w cenie 1. 

Do wyboru ciasto cienkie lub grube, dużo dodatków (w miarę równomiernie rozłożonych) i oliwa podawana do pizzy. Mój faworyt: promocyjna ze szpinakiem lub rukolą, niebieskim serem i pomidorami. Nie polecam sosów (ogólnie nie jestem ich fanką jako dodatku do pizzy).









Chocolate zucchini cake with cinnamon


A delicious vegan cake from Weganon. My small changes: less sugar, more cacao and zucchini jam instead of pineapple/apricot one (you can use any jam you want). Enjoy!


Ingredients:
1/2 glass rapeseed or sunflower oil
1/2 glass jam
1/2 glass brown sugar
3 tbs ground flaxseed
6 tbs water
2 glassed grated zucchini (seeds removed)
2 glasses flour
2 tbs cinnamon
1 glass coconut shreds
2 tbs cacao
1 tbs baking powder
1 tbs baking soda
your favourite icing


Mix oil, jam and sugar in a bowl. Pour water to flaxseed and set aside for a few minutes. Next add flaxseed to the bowl and mix thoroughly. Add zucchini and stir well. Stir flour, cinnamon, coconut shreds, cacao, baking powder and soda in another bowl. Add dry ingredients to wet ingredients and mix once again.

Grease a baking tin with some oil, pour in the mixture and bake for ca. 60 minutes at 180°C. When the cake has cooled down, spread your favourite icing over it.

2 komentarze:

Maja Wierzbicka pisze...

jaka wypasiona pizza:D

Patchulia M pisze...

45 cm :).