wtorek, 6 października 2015

Pasta primavera, Long Phung


Nazwa tego dania oznacza „wiosnę”, ale świeże składniki są dostępne właśnie teraz (możesz użyć różnych warzyw). Przygotowanie ekspresowe. Bon appetite!

P.S. Jeśli nie boisz się dodatkowych kalorii, dodaj 3 łyżki serka mascarpone. Sos będzie jeszcze bardziej kremowy, a danie o wiele smaczniejsze.


Składniki:
ok. 250 g spaghetti
2-3 łyżki masła lub oliwy
4-5 czerwonych papryk
2 marchewki
1-2 małe cukinie
1 małe opakowanie śmietany zwykłej lub roślinnej
3 łyżki serka mascarpone
sól, pieprz


Ugotuj makaraon al dente. Warzywa drobno pokrój i podduś na oliwie lub maśle. Przełóż warzywa do ciepłego makaronu, dodaj śmietanę i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Natychmiast podawaj.  


W Long Phung po raz kolejny (restauracja serwuje dania kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej). Polecam tofu w pomidorach. W zestawie dostajemy też miseczkę ryżu i 2 sosy: ostry i łagodny. Wegetarianie i jarosze mają tutaj szeroki wybór dań: tofu w sosie curry, smażone z kiełkami, makaron z warzywami.

Poza tym jest oddzielna sekcja w menu „dania warzywne”, w której znajdziemy m.in.: bakłażana w sosie chili, faszerowaną cukinię, fasolę płasko strąkową z czosnkiem, brokuły smażone z pomidorami i czosnkiem, warzywa smażone w stylu Hoi An i smażone kiełki.








Pasta primavera


The name of the dish means spring but fresh ingredients are available right now (you can use any vegetables you want). Preparation time: super quick. Bon appetite!

PS If you aren’t afraid of some extra calories, add 3 tablespoons of mascarpone. The sauce will be much creamier and the dish even tastier.


Ingredients:
ca. 250 g spaghetti
2-3 tbs butter or olive oil
4-5 red bell peppers
2 carrots
1-2 small zucchinis
1 small cup regular or plant cream
3 tbs mascarpone
salt, pepper


Boil pasta al dente. Finely chop veggies and sauté them in butter or olive oil. Place veggies into the saucepan with warm pasta, add cream and mascarpone. Season with salt and pepper and stir thoroughly. Serve immediately.

Brak komentarzy: