sobota, 5 września 2015

Wegańskie leczo, Praga (3)


Cebula, czosnek, pomidory i papryka to dość popularny zestaw składników obiadowych. Francuzi przyrządzają z nich ratatouille, Amerykanie jambalayę, a Węgrzy leczo. To ostatnie to chyba jedno z nielicznych dań kuchni węgierskiej, które oryginalnie jest jarskie. Tradycyjnie podawane z kleksem śmietany, u mnie wersja wegańska. Zapraszam :). P. S. Tu znajdziesz leczo w naleśnikach.


Składniki:
kilka łyżek oleju
2 cebule
4 ząbki czosnku
3-4 czerwone papryki
2 małe cukinie
4-5 większych pomidorów
lubczyk
3 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
papryka wędzona, pieprz cayenne
sól, czarny pieprz


Rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojone cebule i czosnek. Następnie dodaj drobno pokrojone: papryki, cukinie i pomidory, dorzuć zioła i przyprawy i duś do miękkości. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj z ryżem.



Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie)

czwartek: Nowe Miasto, Wyszehrad, Stare Miasto

w Muzeum Komunizmu, można zwiedzić (raczej dla pasjonatów historii)

Muzeum ukryte między budynkami, szukajcie cierpliwie wejścia





sala przesłuchań

cmentarz wyszehradzki


widok ze wzgórza; piękna dzielnica,
choć o wiele skromniejsza niż centrum Pragi,
urzeka romantycznymi ogrodami i posągami

w Parku Wyszehradzkim, w tle Kościół św. Piotra i Pawła

w Lucernie - pomnik Koń przedstawiający zdechłego konia
i siedzącego na jego brzuchu Wacława


kolejny z pomników Davida C. - Wisielec na ul. Husa

w Beas Vegetarian Dhaba: takich miejsc w Polsce mało,
a w Pradze są bardzo popularne;
jedzenie na wagę, niedrogo,
można skosztować mnóstwo nowych smaków
i porządnie nasycić żołądek

w końcu spróbowałam samosów - pyyszne, już są na mojej
niekończącej się liście dań do wypróbowania



srebrna głowa, obok Beas Dhaba (ścisłe centrum)

w Prague Beer Museum 

poza centrum, Pałac Przemysłowy w stylu art nouveau

Krizikova Fontana - ostatecznie można obejrzeć,
fontanna miała swoje czasy świetności kilkadziesiąt lat temu,
teraz jest dość zaniedbana, wstęp ok. 40 zł,
a czas jakby się tu zatrzymał;
(w Rzeszowie fontanna o wiele ładniejsza,
choć mniejsza, ale nowoczesna,
z bardzo efektownym pokazem laserowym
na tle wody i za darmo)

przedziwne reklamy kofoli, z psem w roli głównej,
porozlepiane po całej Pradze i szczególnie przy autostradach

 
piątek: powrót i Frydek-Mistek

w pokoju (akademik; przed łóżkami były jeszcze szafy);
kogo interesuje tani nocleg w Czechach,
przypominam stronę

we Frydku-Mistku: bar wegetariański Ethno,
trudno było znaleźć bo nieoznakowany, jedzenie smaczne i niedrogo;
w cenie zestawu: zupa, drugie danie, deser i kompot owocowy









Vegan lecho


Onion, garlic, tomatoes and bell pepper are a common dinner ingredients. The French use them to make ratatouille, Americans prepare jambalaya and Hungarians cook lecso. The latter is probably one of the very few dishes in the Hungarian cuisine which is originally vegetarian. Traditionally it is served with a blob of sour cream, I prepared a vegan version. You’re welcome to try it :). PS You’ll find lecho in crepes/pancakes here.


Ingredients:
a few tbs oil
2 onions
4 cloves garlic
3-4 red bell peppers
2 small zucchinis
4-5 bigger tomatoes
lovage
3 allspice grains
3 bay leaves
smoked paprika, cayenne pepper
salt, black pepper


Heat oil and fry finely chopped onions and garlic. Next add finely chopped: peppers, zucchinis and tomatoes; next add herbs and seasonings and cook until soft. Season to taste with salt and pepper. Serve with rice.

4 komentarze:

Marzena Szkodzińska pisze...

Piękne zdjęcia a danie smakowite :-)

Patchulia M pisze...

Dziękuję :).

Kasia J pisze...

Świetny przepis i fotorelacja też.
Dziękuję za dodanie do akcji pomidorowej :)

Patchulia M pisze...

Dzięki za akcję:).