wtorek, 29 września 2015

Krem z pieczonej papryki, I Pokazy Lotnicze Mielec 2015


Jest lekko ostry i bardzo kremowy (dzięki dodatkowi ziemniaków). Świetnie rozgrzewa. Smacznego!


Składniki:
7-8 czerwonych papryk
3 ziemniaki
3-4 ząbki czosnku + olej do smażenia
ostra i słodka wędzona papryka 
czerwona lub zielona czubryca
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
lubczyk, majeranek
sól, pieprz cayenne


Rozgrzej piekarnik do ok. 180˚C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż połówki papryk (bez nasion) i obranych ziemniaków i upiecz do miękkości (mniej niż pół godziny). W garnku rozgrzej olej i dodaj drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć upieczone papryki i ziemniaki. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Dodaj przyprawy i zioła. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. Następnie wyjmij ziele i liście laurowe i zblenduj zupę. Dopraw solą i pieprzem cayenne.


Korkociągi, beczki, spirale a także desant skoczków i zrzut bomby wodnej - te i wiele innych atrakcji można było zobaczyć na I Pokazach Lotniczych w Mielcu, które w tym roku odbyły się w dniach 12-13 września.

desant skoczków: kto dobrze się przyjrzy,
zauważy kilka kolorowych punktów



Akrobacje Artura Kielaka zapierają dech w piersiach:




Grupa Akrobacyjna Żelazny również wyprawiała niesamowite rzeczy w powietrzu:


Można było również porozmawiać z Krystianem Herbą (specjalizuje się w trialu rowerowym, zdobywca wielu drapaczy chmur i rekordów Guinnessa) i przyglądnąć się jego akrobacjom na specjalnym rowerze.



W powietrzu były m.in.: M28, TS-11 Iskra, Piper Seneca, DA-42 DIAMOND, śmigłowiec Mi-2, wiatrakowiec Xenon, AN-2. Wiele samolotów było też na ekspozycji. Zorganizowano również Strefę Innowacji z tematycznymi eksperymentami i pokazami.


Konferansjerkę świetnie poprowadził Radosław Brzózka (dziennikarz, prezenter, prywatnie fan paralotniarstwa).

Dojazd do lotniska dwoma liniami MPK (oby w następnym roku był trochę lepiej zorganizowany, organizatorzy chyba nie spodziewali się aż 20 tyś. gości). Wstęp darmowy. Kolejna impreza planowana jest na innych podkarpackich lotniskach. Opracowano na podstawie: 123.





Cream of roasted red bell pepper


It is slightly spicy and very creamy (due to the addition of potatoes). It warms you up nicely. Enjoy!


Ingredients:
7-8 red bell pepper
3 potatoes
3-4 garlic cloves + oil for frying
sweet and spicy smoked paprika
savory seasoning blend
2-3 allspice grains
2-3 bay leaves
lovage, marjoram
salt, Cayenne pepper


Heat oven to ca. 180˚C. Place (seedless) bell pepper halves and peeled potato halves on a baking tray lined with some baking paper and roast until soft (less than 30 minutes). Heat some oil in a saucepan and add finely chopped garlic cloves. Next add roasted bell peppers and potatoes. Pour in some water so that it covers the surface of the vegetables. Add seasonings and herbs. Bring to the boil, cook for a few minutes. Then remove the allspice grains and bay leaves and blend the soup. Season to taste with salt and Cayenne pepper.

Brak komentarzy: