poniedziałek, 28 września 2015

Karob jasny



Skład: karob jasny 100%. Firma: Bio Planet S. A. Cena: ok. 8 zł. Masa netto: 200 g.


Karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki z kolei nazywane są chlebem świętojańskim. 


Karob może zastępować kakao w wypiekach, deserach, kremach czekoladowych i polewach. Ma lekko słodki smak. Zawiera dużo wapnia, błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. W porównaniu z kakao, charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu i może być podawany alergikom (nie uczula). Działa również jak antyutleniacz.


Z karobu wytwarza się substancję zagęszczającą E410, tzw. gumę karobową, którą producenci dodają np. do jogurtów, dżemów czy polew. Spożywanie E410 jest bezpieczne (w nadmiarze może natomiast powodować wzdęcia).



Carob powder, light roast


Ingredients: carob powder, light roast 100%. Company: Bio Planet S. A. Price: ca. PLN 8. Nett weight: 200 g.


Carob is the seedless and ground pods of the carob tree, also called ceratonia siliqua. The pods are called St John’s bread. 


Carob can substitute cacao in cakes, desserts, chocolate mousses and icings. It has got a slightly sweet taste. It contains plenty of calcium, fibre, vitamins, macro- and microelements. In comparison with cacao, it is low in fat and can be served to alergics (it soes not cause allegries). Carob acts as an antioxidant.


Carob is used to produce the thickening agent E410, the so-called carob gum which is added to yoghurts, jams or icings. Consuming E410 is safe (if exceeded can cause bloating).

Brak komentarzy: